El ple del Tribunal Constitucional (TC) va suspendre ahir, de forma cautelar i per unanimitat, la consulta sobiranista catalana del 9 de novembre, després d'admetre a tràmit els recursos d'inconstitucionalitat presentats pel Govern contra la llei de consultes i el decret de convocatòria. La decisió va ser adoptada en un ple convocat de forma urgent, després de presentar l'advocat de l'Estat en el Registre del Constitucional els recursos de l'Executiu contra llei de Consultes aprovada el 19 de setembre pel Parlament català i contra el decret de convocatòria del 9-N signat dissabte passat pel president de la Generalitat, Artur Mas.

L'admissió dels recursos va ser tramitada pel Constitucional en temps rècord, ja que la interposició del recurs del Govern va ser anunciada ahir mateix pel president del Govern, Mariano Rajoy, en una compareixença davant els mitjans de comunicació després de reunir-se de forma extraordinària el Consell de Ministres.

En un comunicat, el Constitucional va afirmar que la decisió del ple de no demorar la seva resolució en aquest cas "obeeix al fet que el tribunal és conscient de la transcendència constitucional i política de les qüestions plantejades, per a la societat espanyola en el seu conjunt i, en particular, per la catalana". En adoptar aquesta decisió, va subratllar el tribunal de garanties constitucionals, s'havien limitat a comprovar "la concurrència de les condicions processals d'admissibilitat dels recursos, sense consideració respecte al fons d'aquests". La suspensió de la llei de consultes catalanes i la convocatòria del 9N es va produir de forma automàtica perquè va ser el Govern el que va presentar els recursos d'inconstitucionalitat i ho va demanar així de manera expressa.

Després de l'admissió a tràmit, han quedat en suspens "totes les resolucions o actes dictats en aplicació de la norma i el decret recorreguts", segons el TC. El tribunal haurà de decidir pròximament si prolonga aquesta suspensió temporal abans que passi un termini de cinc mesos o, si s'escau, l'aixeca. Per tant, encara que la suspensió és cautelar i no suposa cap pronunciament sobre el fons de l'assumpte, podria estendre's fins que el TC resolgui sobre la legalitat de la convocatòria. El Constitucional va dictar una providència per cadascuna de les decisions objecte de recurs: la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N. En el cas de la llei de consultes, el ple del Constitucional va donar trasllat de la seva decisió a la Generalitat i al Parlament de Catalunya perquè en el termini de 15 dies es personi en el procés i formuli les al·legacions oportunes. D'acord amb la legislació, també va donar trasllat de la demanda i dels documents presentats al Congrés i al Senat. Pel que fa al decret de convocatòria, el TC amplia aquest termini a 20 dies per personar-se a les mateixes institucions en el procediment relatiu a la seva impugnació.

Una magistrada de CiU

Entre els magistrats del Tribunal Constitucional que van admetre a tràmit per unanimitat els recursos del Govern espanyol, hi ha Encarnació Roca -que va ser escollida per formar part del TC en la passada renovació-. Roca va ser proposada pel Parlament el 2010 per formar part del TC, amb el vistiplau de CiU.