El president català, Artur Mas, va exhibir ahir en un acte carregat de simbolisme el suport de més del 95% dels ajuntaments catalans a la consulta del 9-N, i va voler llançar un missatge molt clar a l'Estat: "per molt que intentin callar la veu del poble de Catalunya, no ho aconseguiran".

Mas va rebre al Palau de la Generalitat els alcaldes dels ajuntaments que han aprovat la moció en defensa del dret a decidir, 920 municipis catalans d'un total de 947 (el 96%) que s'han adherit a aquesta iniciativa promoguda per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM).

En aquest acte simbòlic i de compromís del món local amb la consulta sobiranista del 9 de novembre al qual han assistit més de 800 alcaldes, el president català va destacar que la "pinya" a favor del 9-N que suposa la majoria parlamentària, el suport institucional com el dels ajuntaments o les mobilitzacions socials faran que no es pugui "callar la veu del poble" català "per molt que lo intentin" des de l'Estat.

L'acte al Palau de la Generalitat arribava poques hores després que aquest mateix escenari acollís la cimera entre Mas i els líders dels partits favorables a la consulta sobiranista -CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP-, en què van exhibir la seva "unitat" davant un procés sobiranista que "segueix endavant", encara que no van concretar el calendari dels preparatius de la consulta.

Mas va dir que amb la cimera d'ahir es va donar una imatge de "pinya" davant la consulta del 9 de novembre, "pinya" que ahir es repeteix amb el suport dels ajuntaments al procés i que, al costat de la mobilització social, fa que l'"anhel" i la "voluntat" dels catalans de decidir el seu futur polític a les urnes "no es pot parar", encara que això és el que "no entenen" a la resta de l'Estat.

"Per molt que intentin callar la veu del poble de Catalunya no ho aconseguiran, però nosaltres sí que ho aconseguirem", va assegurar Mas volent transmetre així un "missatge molt clar" a l'Estat.

El president de la Generalitat ha posat de relleu les "fortaleses" del procés sobiranista per trobar la "solució" i "vèncer" les "dificultats, obstacles, murs i roques" que, segons la seva opinió, posa l'Estat.

Malgrat aquesta "pinya", que per a Mas és la "més bona imatge" que poden donar, i a les "fortaleses" entorn del 9 de novembre, ha fet una crida a "no abaixar la guàrdia" davant els que els voldrien veure "amb el cap ajupit i l'esquena doblegada".

Mas va afegir durant el discurs que va pronunciar a la galeria gòtica del Palau que estem davant un "repte democràtic amb majúscules" i va considerar que en qualsevol altre Estat el Govern "ja estaria assegut a la taula negociant" amb ells "la forma legal per poder votar" però que, en canvi, Catalunya "topa" amb un que actua amb "enorme hostilitat i intolerància".

A més de Mas i dels alcaldes, l'acte va comptar amb la presència de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega; el conseller de la Presidència i portaveu de l'executiu català, Francesc Homs; l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal; el de l'ACM, Miquel Buch; la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, i d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, entre d'altres.

Durant la seva intervenció a l'acte, Trias va destacar la "imatge extraordinària" que ha donat el món local, així com la ciutat de Barcelona que "dóna la cara" en l'aposta "claríssima" del 9-N, tot i reconèixer que el camí és "difícil i complicat".

De la seva banda, Buch va reclamar a Mas "valentia" en un procés en què el municipalisme "estarà al seu costat", mentre que Vila d'Abadal va fer una crida a "no defallir", perquè "junts ho aconseguirem".

A l'exterior del Palau de la Generalitat, diverses desenes de persones van rebre els alcaldes amb estelades i amb crits de joia de "votarem" i "independència".

Prèviament, els alcaldes s'havien reunit a l'ajuntament de Barcelona amb Xavier Trias, en un acte al qual també ha assistit el president d'ERC i alcalde de Sant Viçenc dels Horts, Oriol Junqueras, que va contrastar la voluntat dels catalans de votar el 9 de novembre davant una "democràcia que està amenaçada" per l'actitud de l'Estat.