La CUP ha demanat avui a ERC que entri al Govern "per assegurar que la consulta del 9N es faci" i verificar "que s'estan fent tots els passos necessaris" a fi d'organitzar-la, i ha afegit que la seva formació també "està disposada a fer el que sigui" encara que no és necessari que entri en l'executiu.

Segons ha indicat en una roda de premsa el diputat de la CUP Quim Arrufat, ERC té ara mateix "una posició central, pel seu pes específic" com a primer partit de l'oposició, "pels resultats que pronostiquen les enquestes i també pel seu acord de legislatura amb CiU", per la qual cosa en aquests moments d'excepcionalitat ha de ser dins del Govern i vetllar perquè se celebri la consulta".

Segons Arrufat, la CUP ja va demanar a ERC que entri en el Govern en el transcurs de la cimera dels partits proconsulta celebrada divendres passat i el president de la Generalitat, Artur Mas, va respondre que "s'ho pensaria", ha indicat aquest mateix diputat.

La CUP considera que "per l'excepcionalitat del moment que vivim, és indispensable que ERC entri al Govern per assegurar des de dins s'estan fent tots els passos a fi d'arribar amb garanties a la consulta", i Arrufat ha afegit que "tots els esforços són pocs" i que l'entrada dels republicans a l'executiu de Mas "és un pas clau i determinant".

No és que la CUP desconfiï de CiU i dels seus consellers, ha puntualitzat Arrufat en argumentar per què la seva formació demana l'entrada d'ERC en el Govern, "sinó que és per a més confiança" del procés.

Tot i que la CUP fa una crida a ERC "a exercir la seva responsabilitat i el seu pes polític", Arrufat ha recalcat que la seva formació "també està disposada a fer el que sigui per arribar al 9N", encara que entrar al Govern "pot ser difícil" i que els altres partits del bloc proconsulta "entrem en l'executiu és menys rellevant, si es garanteix la coordinació entre tots".

Sobre la cimera de divendres passat, Arrufat ha explicat que a la CUP li va sorprendre "la franquesa i honestedat de Mas" i ha elogiat que "per primera vegada el Govern ens va indicar el que pot fer i el que vol fer".

Després de valorar també positivament que ERC digués a la primera part de la reunió que el que deia el Govern "no li quadrava" amb la informació de què disposava per la qual cosa va exigir concreció, Arrufat ha dit que la CUP està disposada a impulsar la màxima unitat possible "davant un Estat espanyol que persegueix i impugna tot el que té a veure amb la consulta".

Per a la CUP un dels resultats més positius de la cimera és que "de facto es va crear una coordinació de la consulta, i ara mateix tenim un quadre elèctric complet, que inclou la previsió de com actuar davant impugnacions i traves" del Govern.

Segons Arrufat, per seguir endavant amb la consulta es requereix "una combinació d'astúcia, calma i desobediència calculada", així com el suport i la mobilització dels ciutadans de Catalunya en els moments en què sigui precís dur-la a terme, ja que "estem immersos en un procés de lluita d'emancipació nacional en un marc de prohibició". E