La portaveu d'ERC al Parlament, Marta Rovira, ha reiterat avui la disposició del seu partit a entrar al Govern si el seu president, Artur Mas, li ho ofereix a fi de reforçar la consulta del 9N però des de CiU, el seu portaveu Jordi Turull ha indicat que la consulta "ja està blindada".

Segons ha indicat Marta Rovira, poc després que la CUP hagi considerat "indispensable" que ERC entri al Govern per assegurar que la consulta se celebri, el seu partit manté una "actitud de contribuir i fer tot els possible perquè els ciutadans puguin votar el 9 de novembre".

Segons la portaveu d'ERC al Parlament, fins al moment el president Mas no ha fet una crida al seu partit per oferir-li la incorporació en el Govern en aquesta etapa final de preparació de la consulta, "però en tot cas, ell ja coneix la nostra predisposició" a formar part del seu executiu "si això resulta necessari".

"En el debat de política general ERC va oferir la seva entrada al Govern amb el propòsit de blindar la consulta -ha recordat- i mantenim aquest criteri, ja que estem vivint una oportunitat històrica i política", i "volem seguir treballant i buscant solucions als obstacles que ens posa el Govern espanyol".

En tot cas, ha puntualitzat, "tenim la sensació que, gràcies a la cimera de divendres passat, s'han posat en funcionament els mecanismes per celebrar la consulta, s'han restablert, perquè per exemple, ja ha estat creada la Comissió de Control i les de seguiment territorial".

Marta Rovira ha demanat als ciutadans i als mitjans de comunicació que comprenguin que, en aquest període, els partits que donen suport a la consulta han de ser molt discrets "per no facilitar les coses" al Govern.

Des de CiU, el seu portaveu parlamentari, Jordi Turull, ha demanat que la possible entrada d'ERC en el Govern per reforçar la consulta no es converteixi "en l'eterna cançó" o pitjor encara "convertir això en una espècie de Gran Hermano (un 'reality show' televisiu)".

"La iniciativa correspon al president de la Generalitat, que ja ho parlarà si és necessari amb Oriol Junqueras (líder d'ERC), i no volem afegir res més, encara que si només es desitja entrar per blindar la consulta, hem de dir que la consulta ja està blindada", ha dit Turull.

Pel que fa a la preparació de la consulta, Turull s'ha limitat a apuntar: "això va bé, i no donaré cap senyal que pogués espatllar el que ja va bé".

Turull també s'ha referit a la carta que la delegada del Govern, Llanos de Luna, ha enviat als ajuntaments catalans respecte a la consulta, i li ha advertit que els consistoris "no són un servei de majordoms del govern espanyol, i ha de tenir poc treball, perquè només es dedica a perseguir-los i a posar-los traves".

"El 96% dels ajuntaments donen suport a la consulta, -ha recordat Turull- això és el que hauria de valorar, en lloc d'amenaçar-los, ja que això ja ho ha provat en diverses ocasions i al final el que fa és el ridícul".

Segons la seva opinió, la Delegació del Govern "és un organisme absolutament prescindible, i la veritat, a nosaltres les seves amenaces no ens fan por, més aviat ens fan somriure".

La portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha indicat que el seu partit no desitja un govern de concentració entre els partits proconsulta, perquè no està d'acord que les polítiques econòmiques i socials "tinguin un preu": "tenim la mà estesa en l'àmbit nacional per garantir la consulta, però serem implacables" sobre aquestes polítiques, ha precisat.