Un total de 99 municipis dels 947 existents a Catalunya (10,4%) van comunicar a la Generalitat els espais que pretenen utilitzar per a la votació durant l'eventual celebració de la consulta del 9 de novembre, una xifra que és provisional perquè el Govern no ha tancat encara el termini.

Segons van informar fonts de l'Executiu català, 99 és el nombre de municipis que, fins a les 12 del migdia d'ahir, havia fet el tràmit davant la Generalitat, complint així amb el termini inicial fixat per confirmar els llocs de votació segons figura en el decret de convocatòria de la consulta, que això no obstant està suspès cautelarment pel Tribunal Constitucional (TC)

A més, segons les mateixes fonts, 263 ajuntaments ja han designat un coordinador municipal per a la votació.

Segons el decret que va signar el president català, Artur Mas, els ajuntaments havien de comunicar al Departament de Governació i Relacions Institucionals la proposta de locals i taules de consulta del seu municipi en els primers 10 dies a partir de la data de publicació de la convocatòria, termini que expira avui.

No obstant això, el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va explicar, després de la reunió de l'Executiu català, que aquest i altres terminis s'allarguen fins a nou avís. En aquest sentit, el conseller va recordar que el decret i el seu contingut, que inclou aquests terminis, està suspès temporalment.

Dilluns passat, Convergencia Democràtica de Catalunya va recomanar als ajuntaments que nomenin els coordinadors municipals per assegurar que la consulta del 9-N sigui possible. Ho va explicar la portaveu i alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, que va apostar perquè tant el Govern com el món local vagin fent els passos necessaris de cara al 9-N, tot i admetre que el marge de temps és "breu i curt". Va posar altres exemples en l'àmbit municipal, com és el cas de confirmar si els locals proposats per Governació en cada poble i ciutat són els adequats. Conesa es va mostrar optimista respecte a la possibilitat de poder posar les urnes en un mes. "En aquest moment no tenim un indici clar de no poder realitzar la consulta el 9-N", va arribar a dir.

Per altra part, el Govern va decidir ahir enviar físicament quatre caixes amb les 920 mocions aprovades pels ajuntaments al Govern espanyol i al Tribunal Constitucional (TC). El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va informar que l'objectiu és que tinguin constància de les mocions aprovades per una {immensa majoria" dels municipis catalans en suport a la consulta del 9 de novembre. Dissabte passat el món local, tant ajuntaments com diputacions, van lliurar al president de la Generalitat, Artur Mas, les mocions en un acte al Palau de la Generalitat.

La comissió de seguiment

El Govern ha nomenat a través d'un decret els 35 membres que formen les set comissions de seguiment territorials del 9-N. Estan distribuïdes a Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Tortosa, Manresa i Tremp. Entre les funcions de la comissió, s'encarreguen de rebre les sol·licituds dels estrangers que viuen a Catalunya i dels ciutadans que poden votar de manera anticipada entre el 20 i el 25 d'octubre.

La comissió de seguiment de Girona està composta per Jaume Torrent Echeverria, a proposta del Consell de l'Advocacia de Catalunya; Marta Alsina Conesa, a proposta del Consell de l'Advocacia de Catalunya,; Maria Dolors Corretgé Bergua, a proposta del Col·legi de Politòlegs de Catalunya; Gemma Geis i Carreras, a proposta del Consell de Governs Locals i Assumpta Rodeja i Estarriol, a proposta del Govern.