El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer ahir una crida a la coresponsabilitat a totes les forces proconsulta, a les quals va demanar que no es confonguin d'"adversari", ja que aquest no es troba dins de Catalunya sinó que és, va dir, un "Estat que no té sentit democràtic" i és "intolerant". Mas va assistir a Manresa a la festa de CDC, on en un discurs davant d'uns 8.000 militants del partit -segons els organitzadors- va enviar un missatge d'unitat perquè el pròxim 9 de novembre els catalans puguin decidir el seu futur en una consulta, en el que serà "un abans i un després" a Catalunya.

A menys d'un mes per a l'eventual celebració de la consulta, suspesa pel Tribunal Constitucional, el líder de CDC va subratllar que Catalunya té la majoria "social, política i institucional" perquè els catalans puguin votar, i va fer una crida al "consens polític" entre els partits catalanes.

En una glossa marcada per un moment de tens debat sobiranista sobre si es podrà celebrar o no l'eventual consulta amb plenes garanties democràtiques, Mas va advertir que la "temptació partidista" pot fer confondre d'"adversari" els partits sobiranistes. "Una de les nostres forces és el consens polític i l'hem d'intentar preservar. Per això és molt important que els partits entenguin que l'adversari no el tenim a Catalunya, l'adversari dels partits catalans és fora de Catalunya, i es diu Estat espanyol", va subratllar Mas, que creu que si els partits catalans "fan pinya", el procés sobiranista "probablement sortirà bé".

Aquestes declaracions es produïen després que, dijous passat, les formacions favorables al 9-N celebressin la segona reunió per definir els passos a seguir perquè, finalment, es pugui celebrar la consulta. En aquest sentit, el líder de CDC va reclamar unitat mitjançant una metàfora futbolística: "Voler ser titular en un equip està molt bé, lluitar noblement entre els companys també. Tots tenen dret a lluitar per la titularitat. Però una cosa és voler ser titular a l'equip de Catalunya i una altra molt diferent és jugar a favor de l'adversari, que és l'Estat espanyol".

Mas fins i tot va recordar que a les eleccions passades, que va avançar per intentar aconseguir una gran majoria, els catalans van decidir "repartir responsabilitats", en al·lusió principalment a ERC, que va ascendir a segona força política al Parlament mentre CiU va perdre 12 escons.

El president, en to de míting, va defensar així "l'aposta clara i rotunda" de CDC per ser "part de la solució i no part del problema", en un moment en què és important que els partits "vagin junts" per combatre contra els impediments del Govern central. Per això, el líder convergent va qualificar l'Estat de "prepotent, intolerant i ineficaç" per no permetre la consulta i el va acusar d'haver convertit la Constitució espanyola en una "gàbia" perquè els catalans no pu?guin decidir el seu futur. "És un Estat que no ens el podem considerar plenament nostre. Ens considera una propietat i ens tracta com si fóssim una propietat", va afegir Mas, que va admetre que els partits sobiranistes "estan topant" contra una "roca granítica" per ?exer?cir "la democràcia".

Malgrat això, Mas es va mostrar convençut que a Catalunya es produirà "un abans i un després", si bé, durant el discurs, no es va referir de manera clara sobre si celebrarà la consulta.

El president català es va donar ahir un bany de masses a Manresa, on s'havia organitzat el "Dia dels convergents", una celebració marcada per l'actualitat política. A l'acte hi va participar també el coordinador general del partit, Josep Rull, que, a diferència de Mas, va parlar obertament de celebrar una consulta per "construir un Estat independent", va dir. També va elogiar Mas perquè "té molt clar l'horitzó" que volen els catalans que, segons ell, és "votar i guanyar la independència" de Catalunya. "Som un partit que no s'amaga i que no fa càlculs partidistes. Donem la cara en l'hora més decisiva del nostre país", va concloure Rull.

Durant la jornada, amb esmorzar popular, tallers i parades, Convergència va recollir bolquers, oli i tonyina per al Banc dels Aliments.