El president del Govern espa?nyol, Mariano Rajoy, es va mostrar ahir disposat a reunir-se i "asseure's a parlar" amb el president de la Generalitat, Artur Mas, "sempre que sigui per a alguna cosa", tot i que també va advertir sobre l'estratègia sobiranista de la Generalitat: "No sé gaire bé qui mana aquí". El cap de l'Executiu va fer aquestes declaracions durant la recepció oferta pels reis al Palau Reial per celebrar la Festa Nacional del 12 d'octubre, des d'on va parlar sobretot de la crisi amb Catalunya davant l'expectativa de la consulta convocada per al pròxim 9 de novembre.

A més, Rajoy va publicar ahir un article al diari El País en el qual apostava per donar vigència als "ponts de diàleg" en el debat català i, en aquest sentit, ahir va reiterar que ell sempre està disposat a reunir-se amb Mas -amb qui no parla des del passat mes de juliol- però "sempre que sigui per a alguna cosa", va emfatitzar.

El mandatari espanyol també va dir que ell sempre ha mantingut la mateixa posició respecte a la consulta, un criteri que fins i tot ha fet arribar al president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, i que no és res més que allò que dicta "el sentit comú", va precisar. Els promotors de la consulta, que el Govern espanyol considera contrària a la Constitució, "han imposat la pregunta i la resposta", va dir Rajoy, que també va criticar la gestió del procés fins al punt de confessar: "No sé gaire bé qui mana aquí". A parer del cap de l'Executiu, que va assegurar que es troba "en forma" a l'hora d'abordar aquesta crisi, cal tenir en compte que "tot porta el seu ritme", la qual cosa, va afegir, ell procura respectar.

D'altra banda, quan se li va preguntar si durant el dia de la Festa Nacional es podia oblidar de Catalunya, Rajoy va ser categòric: "Procuro no oblidar-me mai de res".

Fonts del Govern de la Generalitat van replicar ahir mateix les paraules de Rajoy i van assegurar "a Catalunya, societat democràtica, qui mana és la ciutadania" i que "qui lidera i pren decisions per mandat democràtic de la gent i del Parlament és el president de Catalunya, el president Mas".

Per la seva banda, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va destacar -també en la recepció del 12-O a Madrid- la importància que els "ponts" amb Catalunya també siguin financers, i va recordar que aquesta comunitat rebrà 1.700 milions d'euros del tresor de l'Estat. També hi era la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, que va augurar problemes si el procés català acaba en eleccions plebiscitàries.