El president de la Generalitat Artur Mas tirarà endavant una consulta alternativa el 9 de novembre "amb locals oberts, urnes i paperetes" malgrat perdre consens polític, un procés de participació en el qual es guarda com a última possibilitat unes "eleccions plebiscitàries" que suposarien la "consulta definitiva". Des de l'assumpció que els partits del bloc sobiranista "no estan tan junts com fa deu dies", Mas va comparèixer, sol, a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat després de renunciar a la reunió del bloc sobiranista de dilluns a la nit a la consulta del 9-N tal com la va establir en el decret suspès pel Tribunal Constitucional.

En una conferència de premsa de dues hores de durada, Mas va explicar que la nova consulta es basarà en "marcs legals preexistents" a la llei de consultes impugnada pel Govern i també suspesa temporalment pel Tribunal Constitucional, però no va concretar a què es referia per a "no posar-ho fàcil" davant un possible nou recurs de l'Executiu central: "No donarem pistes a l'adversari", va assegurar.

Sense entrar en detalls, Mas va fer esment a una "competència genèrica de la Generalitat", que és "la de participació ciutadana", com el paraigua legal al qual pensa acollir-se per celebrar la consulta alternativa, que mantindria la doble pregunta inicial sobre Catalunya ha de ser un Estat i, en cas afirmatiu, si aquest ha de ser independent. Per evitar un "ridícul internacional" amb l'ús de les dades personals, Mas va explicar que el cens electoral es crearà el mateix dia del 9-N quan els catalans que vulguin, amb el seu DNI, vagin a votar en locals de titularitat, la majoria, de la Generalitat habilitats a aquest efecte.

Amb la nova fórmula de consulta plantejada pel Govern, que no requerirà un nou decret, podran votar presencialment els catalans majors de 16 anys amb el seu DNI amb domicili a Catalunya i es pronunciaran sobre les preguntes pactades entre CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP el desembre passat.

En tot cas, el president de la Generalitat va deixar clar que "la consulta definitiva, amb plenes garanties, només es pot fer a través d'unes eleccions plebiscitàries", una carta que es guarda de moment "i que és la que més tem" el Govern. Respecte a aquesta possibilitat, Mas creu que la millor opció seria una "candidatura i programa conjunts" de les forces sobiranistes que obtingués la majoria absoluta a les eleccions, i va descartar la proposta d'ERC d'una declaració unilateral d'independència sense abans passar per les urnes.

Mas va deixar clar que només avançarà les eleccions si són de caràcter plebiscitari, cosa que, va dir, han de decidir i acordar els partits sobiranistes, llançant així la pilota a la teulada dels republicans. El president va afirmar que, per la seva banda, es manté el pacte de governabilitat amb ERC, necessari per aprovar els pressupostos del 2015, malgrat la distància que es va visualitzar respecte a la forma de consultar els catalans sobre el seu futur polític.

Recuperant la metàfora de la figura de "porcellana fina", Mas va admetre que, respecte a fa 10 dies -quan es va fotografiar amb els líders de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP després de la primera cimera-, el consens polític està "esquerdat", encara que va dir que no estava "enterrat" ni tampoc "trencat", pel que creia que es podria reparar. El president de la Generalitat va assegurar que el Govern se sentia "fort" per "tirar endavant" malgrat perdre força la unitat política, però va apel·lar a la mobilització de la ciutadania per anar a votar el 9-N: "Ara és quan necessitem la gent més que mai".