L'Assemblea Nacional Catalana va decidir suspendre la conferència del doctor en Ciència Política i de l'Administració, Joaquim Brugué, a Caldes de Malavella per "evitar la polèmica". L'acte, que estava previst per demà a les vuit del vespre al Casino, es va eliminar de la programació quan Brugué va decidir dimitir de la comissió de control de la consulta per "falta de garanties democràtiques". Malgrat que en un primer intent es va buscar algú que substituís el professor Brugué al final es va haver d'eliminar del cicle de tres xerrades. Segons el secretari de l'ANC a Caldes, Josep Gironès, l'acte estava plantejat com "una reflexió" i no es volia que "hi hagués cap estirabot cap al ponent". Els cartells però ja s'havien repartit i fins i tot l'Ajuntament encara ho manté a la seva agenda municipal.

Des de l'organització del segon cicle de xerrades "El País que volem", es va preveure una sèrie de conferències "per reflexionar", segons va explicar Gironès. "No volíem de cap de les maneres que s'entrés en polèmiques", va assenyalar. Segons Gironès, quan es va escollir Joaquim Brugué per fer de ponent, es pensava en ell com a exdirector general de Participació Ciutadana i com a expert en processos de decisió. "L'objectiu era que els assistents, que habitualment són molts, marxessin amb més informació", va indicar.

Arran del nomenament i posterior dimissió de Quim Brugué com a membre de la comissió de control del 9N es va considerar que "generava dos problemes". D'una part, "com a persona que parla de participació podria entrar a plantejar el tema de la qualitat democràtica i de l'homologació internacional de la consulta. Els assistents podien sortir amb més dubtes i ens va semblar que no era convenient", va explicar Josep Gironès.

El segon problema, segons l'ANC de Caldes de Malavella, va ser que "ens feia por que alguns dels assistents li digués algun estirabot o alguna frase fora de lloc". "Per molt que ho moderis o li diguis a algú que està fora de lloc la seva intervenció, no pots evitar que hi hagi polèmica i no volíem que n'hi hagués cap", va remarcar Josep Gironès.

L'organització, que el 24 d'octubre rebrà a la consellera de Benestar Social i Família Neus Munté com a següent ponent del cicle, no va aconseguir trobar un substitut especialitzat en participació ciutadana.

Les regles han d'estar clares

Joaquim Brugué, membre de la comissió de control de la consulta del 9-N que va renunciar al càrrec, va considerar que la suspensió per part del Tribunal Constitucional del referèndum sobiranista "hauria estat el moment de dir 'això s'ha de parar i replantejar'". Brugué va justificar la seva decisió d'abandonar la junta electoral en el fet que "les regles han d'estar molt clares i en aquest moment no ho estan prou". "A mi no em serveix que diguin que aquesta consulta és només per demanar l'opinió de la gent i que podem relaxar-nos en les condicions", va assegurar Brugué.