La tendència a l'alça d'ERC a les enquestes és un continu des de les eleccions al Parlament del 2012. Els republicans guanyarien les eleccions si se celebressin demà, segons pronostica el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). A més, aconsegueixen eixamplar la diferència amb el seu immediat perseguidor, CiU, que el mes d'abril se situava fins i tot lleugerament per sobre. La "cuina" del CEO atorga 38-39 escons per a ERC (actualment en té 21) i rebaixa a 32-33 els de la federació nacionalista que, en la legislatura en curs compta amb 50. L'estimació de vot per ERC supera en 4 punts a CiU (23,2% contra 19,4%) i la diferència encara és més gran si només és té en compte la intenció directa de vot (21,4% conta 13,8%). "La distància entre CiU i ERC s'ha eixamplat, va recordar el director del CEO, Jordi Argelaguet, durant la roda de premsa de presentació del baròmetre. Un dels elements que ajuden a entendre el "sorpasso" dels republicans és, en opinió d'Argelaguet, el transvasament de potencials votants entre les dues formacions polítiques. De fet, la suma de diputats entre CiU i ERC sempre ha estat a l'entorn del 70-72 diputats, fet que es tornaria a repetir en unes noves eleccions, però amb l'ordre dels partits invertit (fins ara sempre ha guanyat CiU).

Transvasament de votants

Un 13,6% de les persones que van votar CiU en les eleccions del 2012 passaria ara a les files d'ERC, que manté una fidelitat molt alta dels votants que ja li van fer confiança en les darreres eleccions al Parlament. Els republicans també reben suports importants entre els antics votants d'ICV-EUiA (6,5%) i entre l'abstenció (9,1%). Pel que fa a CiU, en canvi, pràcticament no guanya vots de cap altre partit, tot i que manté indecís un 13,6% del seu electorat tradicional. La tercera força política al Parlament seria el PSC. El CEO pronostica entre 14-16 escons per als socialistes amb un 11,2% d'estimació de vot. La intenció directa del PSC se situa en el 5,8%. Els socialistes perdrien, per tant, entre 4 i 6 diputats, però es mantindrien en la tercera posició a l'hemicicle. Immediatament per darrere se situa el PPC, que baixaria dels 19 diputats actuals a una forquilla d'entre 11 i 13, gràcies a una estimació de vot del 8,6%.

La cinquena força al Parlament seria Podem, confirmant les bones perspectives electorals. La formació de Pablo Iglesias se situaria amb 10-11 diputats i un 8,5% de l'estimació de vot. De fet, en intenció directa, amb un 6,2% Podem puja a la tercera posició ?empatat amb la CUP?, només per darrere d'ERC i CiU. Per darrere de Podem hi ha un triple empat a 8-9 escons entre ICV-EUiA (7,2% estimació de vot), C's (7%) i CUP (6,5%). Argelaguet ha deixat clar que el baròmetre del CEO ha tingut en compte únicament l'esquema clàssic d'eleccions i no pas el d'unes hipotètiques eleccions plebiscitàries que, com ell mateix va dir, no se sap en què consistirien ni quins partits i coalicions s'hi presentarien.

A les comarques de Girona, ERC també guanyaria les eleccions si se celebressin demà. Segons el CEO, els republicans obtindrien un 30 per cent dels vots ampliant la diferència amb CiU -que perdria un 2 per cent dels suports respecte a l'últim baròmetre publicat a l'abril d'aquest any-. La CUP seria la tercera força més votada a la demarcació -ja que aconseguiria el 9,2% dels vots-. Tal com passa en el conjunt de Catalunya, a les comarques de Girona també arribaria el fenomen Podem que aconseguiria el 4,7% dels comicis, situant-se per davant del PSC que continuaria la seva caiguda sumant un 3,2 per cent dels vots a Girona.