El Tribunal Suprem (TS) ha ?desestimat el recurs de cassació que tornava a demanar la suspensió cautelar de l'anul·lació de l'adjudicació d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a Acciona. Així, segons es va conèixer ahir, l'alt tribunal espanyol manté l'anul·lació del concurs, confirmada dos cops pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va fer l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) en considerar que l'oferta guanyadora havia de quedar exclosa en no complir amb el programa d'obres. D'aquesta manera, el Suprem va denegar a Aigües de Catalunya, controlada per BTG Pactual i sòcia d'Acciona en Aigües Ter Llobregat, la suspensió cautelar de l'acord de gener de l'any 2013.

El Govern va adjudicar a finals del 2012 la gestió de l'aigua en alta del sistema fluvial Ter-Llobregat a Acciona. Agbar, l'altra licitant, va recórrer la decisió a l'OARCC, però el contracte amb Acciona va entrar en vigor el dia 1 de gener del 2013, abans que l'OARCC anul·lés l'adjudicació i donar la raó a Agbar. Tot i així, Acciona ha seguit gestionant el servei. Però tant l'empresa guanyadora com la Generalitat van decidir recórrer davant del TSJC la decisió de l'OARCC, un òrgan unipersonal creat per obligació de la normativa europea. Mentre el TSJC no decideixi sobre el fons de l'assumpte, van demanar que s'aixequés cautelarment l'anul·lació del concurs. Aquesta mesura cautelar sol·licitada la que s'ha denegat diverses vegades, i ara un cop més des del Suprem.

L'OARCC va admetre el recurs d'Agbar contra l'adjudicació a Acciona en considerar que aquesta última empresa hauria d'haver estat exclosa del procediment de concurs públic ja que, segons l'organisme, el seu programa d'execució d'obres no complia els períodes temporals establerts, en comptes de ser valorat amb zero punts com va fer el Govern. Ara, el Suprem confirma la decisió del TSJC i torna a denegar el recurs i manté, així, l'anul·lació de l'adjudicació d'ATLL a Acciona en considerar que "no es pot constatar que el manteniment de la decisió de l'òrgan especial comporti danys de suficient entitat". Pel tribunal, ara per ara la llei obliga a la selecció d'un nou contractista, de forma que inicialment els prejudicis "es limitarien al procés de transició al nou concessionari".

Segons la sentència, no queda acreditat amb suficient solvència un dany desproporcionat derivat de l'execució de la resolució impugnada. Malgrat que considera que no es pot descartar una evolució negativa de la situació que comporti prejudicis, aquesta possibilitat és "ara per ara hipotètica i incerta i, per tant, insuficient per fonamentar una mesura cautelar". De fet, diu que si finalment es demostrés que el concurs s'ha d'anul·lar definitivament, seria encara més perjudicial que se suspengués cautelarment.

Agbar vol excloure Acciona

Agbar va demanar ahir a la Generalitat que exclogui Acciona de la gestió de l'empresa pública Aigües Ter Llobregat i que assumeixi transitòriament la seva gestió fins que realitzi una nova adjudicació de la companyia. Fonts d'Agbar van assegurar que aquesta és la posició de la companyia després de conèixer l'última resolució del Tribunal Suprem.

Les mateixes fonts van donar per fet que la resolució del Suprem no és recurrible i que, per tant, es posa fi al procediment judicial. Així doncs, des del punt de vista d'Agbar, la Generalitat no té més remei que acatar la resolució del OARCC, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del Tribunal Suprem i liquidar de forma immediata el contracte.

Mentrestant, fonts de la Generalitat van assegurar que, malgrat la sentència del Suprem coneguda ahir, encara queden per resoldre dos recursos, un del propi Govern català i un altre de l'empresa Aigües Ter Llobregat, gestionada per Acciona. Així, fins que no es coneguin les dues sentències, el Govern català no prendrà cap decisió respecte a la gestió de ATLL. Tot i això, fer marxa enrere en aquesta privatització pot suposar un greu perjudici per a les finances de la Generalitat i per al seu dèficit d'aquest any -que era d'un 1,3 % del PIB fins a agost, tres dècimes més del permès per a tot l'any, ja que aquesta privatització li va suposar uns ingressos extraordinaris d 'uns 1.000 milions d'euros que el van ajudar a rebaixar el seu dèficit de l'any 2012.

En concret, la Generalitat va rebre a finals del 2012 gairebé 300 milions d'euros d'Acciona i els seus socis, i es va apuntar comptablement uns altres 700 milions pels ingressos previstos durant els pròxims 50 anys per aquesta adjudicació.

Acciona defensa la gestió

Pel que fa a Acciona, va considerar ahir que el contracte d'ATLL és "plenament vàlid i vigent", malgrat la decisió del Suprem de no concedir mesures cautelars com sol·licitava un dels socis del consorci de la gestió de l'empresa pública d'aigua. Així, Acciona continuarà operant amb total normalitat, "ja que la sentència simplement desestima una mesura cautelar" i no altera la situació precedent.

Per la seva part, el PSC va sol·licitar ahir la compareixença al Parlament del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i del conseller de Territori, Santi Vila, per aquesta sentència del Suprem.