El Govern ha recaptat 512 milions d'euros, 96 procedents de Catalunya, amb les taxes judicials des de la seva aprovació al desembre del 2012, mitjançant una llei impulsada per l'exministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, el successor del qual en el càrrec, Rafael Catalá, s'ha compromès a revisar.

Aquesta xifra figura en una resposta parlamentària de l'Executiu al diputat del grup socialista Miguel Ángel Heredia, que va preguntar al Govern per les quantitats recaptades per taxes judicials des de la seva entrada en vigor el 17 de desembre del 2012. Segons la resposta governamental, durant l'any 2012 la suma va ser de 8,775 milions d'euros, mentre que el 2013 va ascendir a 316,536 milions i en el que va de 2014 la quantitat arriba als 187,157 milions d'euros, el que suma un total de 512.468 milions d'euros.

Madrid encapçala la llista de recaptació per comunitats autònomes amb 139 milions, seguida de Catalunya, amb 96 milions, i Andalusia, amb 54 milions. A l'altra cara de la moneda, Ceuta i Melilla són les regions que menys diners han recaptat amb 347.000 i 290.000 euros, respectivament.

La Llei de Taxes Judicials va ser un dels principals projectes aprovats per les Corts -amb l'únic suport del Partit Popular- durant l'etapa de Ruiz-Gallardón al capdavant del departament de Justícia, i va marcar un abans i un després en les relacions entre el Ministeri i la judicatura.

No obstant això, l'actual responsable de Justícia, Rafael Catalá, s'ha compromès a analitzar i revisar la llei, que es troba recorreguda davant el Tribunal Constitucional. En aquest sentit, Català ha explicat en diverses ocasions que avaluarà l'aplicació i l'impacte que estan tenint les taxes per tal de trobar "un sistema equilibrat i proporcionat que no impedeixi l'accés a la Justícia", si bé ha descartat la retirada, com demanen diversos sectors de la judicatura.