La líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha exigit avui al president Artur Mas que "acati" la suspensió del Tribunal Constitucional, abandoni el seu "pols i desafiament" contra el Govern central i suspengui "immediatament" el 9N, per no portar "a la il·legalitat" tant els funcionaris com els catalans en general.

"Ha arribat el dia de la veritat. A pocs dies del 9N fals, pot optar entre la desobediència i actuar de manera legal i acatar el TC. Li demanem com a partit de govern que no porti tots els catalans a un enfrontament, a un xoc de trens, i que actuï de manera legal", ha dit la dirigent.

Sánchez-Camacho ha comparegut a la sala de premsa del Parlament, en lloc de l'habitual compareixença del portaveu parlamentari popular, a causa de la "gravetat de la situació" després que el conseller de Presidència, Francesc Homs, hagi assegurat que el Govern "manté" el procés participatiu.

"Mas ha d'abandonar el seu desafiament i pols amb el Govern i posar-se a complir la llei a la qual està sotmès, com qualsevol ciutadà. Li demano que de manera immediata acati les resolucions del TC, suspengui tots els preparatius, garanteixi els drets de tots i no porti a Catalunya a la il·legalitat", ha reclamat.

La dirigent popular ha assegurat que "no vol ni pensar" que Mas segueixi endavant amb el 9N, cosa que suposaria "posar en risc funcionaris i voluntaris amb possibles responsabilitats legals", que malgrat no especificar quins serien, ha apuntat que "n'hi ha de tota mena, depenent a què arribin els incompliments".

El Govern espanyol, ha explicat, "no arribarà lluny ni deixarà d'arribar, sinó que garantirà el compliment de la democràcia amb serenitat i molta fermesa, i no permetrà que ningú trenqui la democràcia en nom d'una falsa democràcia".

Sánchez-Camacho, que ha dit estar "segura" que Mas "actuarà de manera democràtica", ha insistit que "se li ha acabat el moment de les amenaces, els enfrontaments i el xoc amb el Govern, perquè no està per damunt de les lleis i els tribunals".

Segons el seu parer, "ja no valen els invents, ni les ocurrències, ni les argúcies ni els trucs. S'acaba el temps, arriba l'hora de la veritat i el 9N no es pot produir".

"Si segueix endavant i desacata el TC -ha advertit-, no només estarà actuant fora de la llei, sense cap reconeixement de cap país en l'àmbit internacional, sinó que estarà portant Catalunya a la il·legalitat i a una situació límit en la seva història".

En el que ha qualificat de "dilema", ha recordat que Mas ha d'escollir entre "complir la llei" o "posar en risc l'actuació de voluntaris i funcionaris".

I és que "per moltes equivocacions que hagi comès, jo no cometria una equivocació més gran", ha aconsellat a Mas. "No actuaria amb suma covardia, fent un pas enrere i deixant la responsabilitat als funcionaris, perquè seria un acte de covardia que demostraria que no vol donar la cara i, en canvi arrisca funcionaris i voluntaris amb possibles responsabilitats legals".

Si segueix endavant, el 9N passarà segons el seu parer de ser "una festa de la democràcia, com molts catalans es creuen, a una festa de la il·legalitat".

"S'ha acabat el temps de la propaganda i agitació del conseller Homs i els consellers separatistes. Mas va dir que no se saltaria la legalitat i ha arribat el moment de complir la seva paraula. És el moment de la responsabilitat, el seny i el coratge polític", ha apuntat.