El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va defensar la necessitat de desmarcar-se d'"un Estat obsolet", d'un "govern d'Espanya que està fent un abús de poder, violentant les lleis per lesionar principis fonamentals com la llibertat d'expressió" i al qual va retreure que vulgui "donar lliçons de democràcia i de lleis", una intenció que va qualificar d'"insult". Aquest va ser el missatge principal de Vila en l'acte central de campanya de CDC pel 9-N, que va congregar la cúpula del partit, alcaldes i regidors de les comarques de Girona.

La necessitat de contrarestar unes enquestes negatives de cares a les properes eleccions va ser l'altre missatge que el conseller va transmetre als seus companys de partit, tal com el vicesecretari general de CDC, Lluís Corominas, ja havia fet en una intervenció anterior. Santi Vila va afirmar que "hem sabut sintonitzat amb la centralitat del país", va instar a guanyar la confiança dels ciutadans -referint-se als "molts joves que confien en altres forces polítiques"- tot posant "en valor la fulla de serveis" del seu partit, a ser "molt exigents i el martell de la corrupció" i a "posar l'economia al servei de la societat".

El mateix dia que el Tribunal Constitucional va suspendre la nova consulta, el conseller va ratificar que el Govern recorrerà als tribunals "perquè el 9-N s'ajusta a dret i a justícia" i va afegir que si bé diumenge "opinarem, algun dia votarem definitivament sobre la llibertat d'aquest país". Poc abans, Vila havia destacat que "el moderat -ell- diu que hem de deixar enrere aquesta colla -l'Estat".

Corominas va defensar "el lideratge" de Mas, la unitat de la societat civil, d'unes institucions "majoritàriament de CDC i de CiU" i que al voltant del procés hi hagi l'acord de "partits tan diferents"; una aliança que va considerar fonamental per després de les eleccions. Per l'endemà de la consulta, pel 10-N, el president de CDC a Girona, Pere Vila, va assegurar que "el partit i el país estarà a l'alçada. Ens han posat en la trajectòria de la història i no descarrilarà".