El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha considerat avui el procés participatiu del 9N un "èxit total", mentre que el Govern espanyol ha opinat que la jornada ha estat un "simulacre estèril".

La Generalitat ha xifrat en "més de 2 milions de persones" la participació del 9N, un procés que ha pogut celebrar-se en rebutjar els jutges retirar les urnes.

Artur Mas ha valorat que el 9N ha estat "una lliçó de democràcia en majúscules", en una cita que, segons el seu parer, ha servit per demostrar que "Catalunya vol governar-se ella mateixa".

En una jornada que s'ha desenvolupat amb normalitat en la participació, llevat d'algunes incidències puntuals, els jutges de guàrdia de diversos municipis han decidit no ordenar la retirada d'urnes en els locals públics, com demanaven partits com UPyD, contra aquest procés participatiu, suspès pel Tribunal Constitucional després de la impugnació del Govern.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha afirmat aquesta nit que el procés participatiu d'avui és un "simulacre inútil i estèril" que no té qualsevol mena de validesa democràtica i només ha servit per "exacerbar" la divisió entre els catalans i tensar les relacions polítiques.

Ha acusat Mas de promoure el 9N per "ocultar el seu fracàs" de no haver pogut celebrar la veritable consulta i ha recordat que la Fiscalia recull dades per veure si existeixen responsabilitats penals i, si fos d'aquesta manera, actuar en els pròxims dies.

El president català s'ha erigit en el "responsable" del procés participatiu d'avui malgrat la suspensió del TC i davant el que considera "intimidacions" de la Fiscalia.

Davant aquestes paraules, fonts del Govern central han estimat que el comportament del president de la Generalitat durant la jornada "dificulta molt el futur".

La jornada ha discorregut amb normalitat llevat d'alguna incidència aïllada, després que la Fiscalia demanés ahir als Mossos identificar els responsables de l'obertura de locals.

Malgrat això, els mossos no han previst fer identificacions en els punts de votació, ni de voluntaris, ni de directors d'institut, doncs és Mas qui s'ha responsabilitzat de l'operatiu.

Els 1.317 locals habilitats per al 9N han obert amb "absoluta normalitat", segons la Generalitat, cap a les 09.00 hores perquè es constituïssin les 6.695 taules de participació previstes en un procés en el qual han pogut votar els catalans més grans de 16 anys fins a les 20.00 hores.

La jornada no és comparable a qualsevol altra votació registrada a Catalunya ja que líders polítics com Oriol Junqueras (ERC) i Francesc Homs (CiU) han presidit taules; en els col·legis s'ha exhibit simbologia política, s'han registrat vots fora d'horari de tancament, no hi havia cens previ i els mitjans informaven des dels punts de votació, fins i tot durant el recompte.

A més, encara que en les paperetes de votació es preguntava als ciutadans sobre una doble pregunta -si volen que Catalunya sigui un Estat i, en cas afirmatiu, si aquest havia de ser independent- els ciutadans podien aportar altres propostes.

En el terreny de reaccions polítiques, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha dit que "el més important" del 9N "és que demà és 10 i que el 10 hem d'obrir un nou temps en la política espanyola", un temps en el qual Catalunya no estigui "fora d'Espanya, sinó a l'avantguarda del canvi" que condueix a una Espanya federal.

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha qualificat el procés participatiu de "tupinada antidemocràtica" i "engany massiu", per això ha instat Mas a "construir ponts de diàleg" i "retrocedir davant la llei" després de "traspassar una línia gravíssima".

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha dit que els resultats de participació "han desbordat les expectatives" dels organitzacions i ha qualificat la jornada d'"extraordinària".

El líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha votat a favor que Catalunya es converteixi en un Estat, però en contra de la seva independència i ha dit que "és l'hora de la política des del diàleg i la intel·ligència" per evitar "una ruptura irreversible"; mentre que la portaveu de CDC, Mercè Conesa, ha destacat que el Govern hauria d'"escoltar" l'"altíssima participació".

La mateixa opció de vot de Duran ha estat l'elegida per Joan Herrera (ICV), mentre que la jornada del 9N també ha suscitat el rebuig de Ciutadans i d'UPyD, que ha presentat avui una segona denúncia en un jutjat de Barcelona contra Mas.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha advertit que no es pot "caure en l'error" de donar per bons els resultats d'un procés que és una "burla" a la democràcia i un "frau de llei", i ha demanat a Mas que convoqui eleccions per votar "de veritat".

La portaveu del PSC, Esther Niubó, ha reconegut que el 9N ha estat un "èxit de mobilització" que demostra la "voluntat de canvi" a Catalunya, malgrat ser un procés sense "plenes garanties democràtiques", i ha demanat que Govern central i Generalitat "posin el comptador a zero" i "s'asseguin a negociar".

La diputada de la CUP Isabel Vallet ha reclamat "que ningú s'apropiï d'aquest èxit" ni l'usi per negociar un nou pacte d'encaix amb Espanya.

De la seva banda, la plataforma Societat Civil Catalana (SCC) ha qualificat el 9N de "gravíssima actuació de deslleialtat del Govern de la Generalitat cap al conjunt dels ciutadans".