La comunitat catalana a l'exterior també participa amb una gran afluència al 9-N, i hi ha hagut cues als col·legis electorals oberts en grans capitals com els de Londres o Brussel·les. Una trentena de persones s'esperaven des de primera hora del matí davant de la delegació de la Generalitat a Londres, al 17 de Fleet Street, per ser dels primers a participar. "Visc a Manchester des de fa 10 anys i he vingut avui a Londres expressament per poder votar", explicava a l'ACN la Maria Mercè, després de fer 4 hores de cotxe. A Brussel·les, també hi havia cua des de primera hora i el coordinador del 9-N, Jaume Bardolet, ha indicat que les votacions es fan amb "tota normalitat". Els que arribarien més tard haurien de fer fins a sis hores de cua a Londres i tres a Brussel·les.

Amb tot, normalitat absoluta i molta participació als col·legis electorals oberts a l'exterior. La cua tant a Londres com a Brussel·les, a mig matí, era llarguíssima. A les 9 del matí en punt, hora local, els primers catalans han dipositat la papereta a les tres urnes obertes a la seu de la Delegació de la Generalitat a Londres, després d'esperar a la porta, en alguns casos, durant més de 45 minuts. "He vingut tan aviat per donar suport als voluntaris i perquè després aniré a treballar", ha explicat en declaracions a l'ACN en Jaume, que ha estat el primer en votar a Londres.

El següent vídeo, de Jordi Llobet, mostra la llarga cua que hi havia a Londres:

En Josep Maria, que fa 15 anys que viu a la capital britànica, ha anat a votar acompanyat de la seva dona, la Philipa, que és anglesa. En Josep Maria es va registrar "a l'últim moment" però ha pogut votar i admet que els tràmits "van ser molt ràpids". "És fantàstic", s'exclamava la seva companya anglesa, que espera que el procés català es desenvolupi "pacíficament".

L'Adam viu a Ginebra, però allà no hi havia cap opció per participar al 9-N. "Per casualitat estava a Londres, i he decidit venir a votar aquí", ha explicat aquest català, que considera "normal" que es pugui participar en una jornada com el 9-N. La Maria Mercè, que viu a Manchester, ha conduit durant 4 hores per ser una de les primeres a expressar la seva opinió sobre el futur de Catalunya. "Com a mínim podrem dir el que pensem", ha remarcat.

La Vero viu a Cadaqués, però aquest cap de setmana és a Londres amb les amigues. Totes han decidit anar a votar a la delegació. "Ens vam informar d'on podíem anar a votar, i aquí estem, fent la cua", ha destacat. "El món veurà que tenim el dret a decidir", ha afegit, conscient de la gran imatge que suposen les llargues cues per votar.

La Joana fa gairebé 4 anys que viu a Londres, i confia que amb la participació d'aquest 9-N els catalans aconsegueixin fer canviar d'opinió al govern espanyol. "Espero que la gent se n'adoni que volem votar, que hi tenim el dret, i a veure si ens deixen fer un referèndum de veritat", ha dit a l'ACN. "És la nostra veu, és la nostra voluntat. Es tracta de poder dir com et sents, perquè que et facin callar no és normal", ha afegit en Roger.

En Pau és un dels voluntaris que organitza el 9-N a Londres, i destaca la gran participació de gent. Durant tot el matí, ha ajudat a fer fotocòpies dels DNI i ha organitzat la cua, que s'allarga per tot el carrer. "És una cosa que no hauria de significar gaire, que és bastant normal, el fet d'introduir un vot o en aquest cas una opinió en una urna, però tenint en compte com han evolucionat els esdeveniments, sembla que és especial", ha assegurat. "Estic vivint un moment molt especial d'una situació que hauria de ser completament ordinària, normal", ha remarcat aquest voluntari a Londres.

En Jaume Bardolet és el coordinador del 9-N a Brussel·les i president de l'ANC a la capital europea. Allà, també estan desbordats per la gran afluència de votants, però tot es desenvolupa amb normalitat. Bardolet ha explicat a l'ACN que la majoria dels participants són residents a Bèlgica, "però també gent de Luxemburg, de França, d'Alemanya o Holanda que tenen com a punt de participació més proper Brussel·les".

Aquest és el cas, per exemple, de la Francina, que viu a prop de Frankfurt i assegura que li ha fet "molta il·lusió" tenir l'oportunitat de poder participar al 9-N des de l'exterior. "Hem vingut a Brussel·les perquè és més a prop que Berlín per votar", ha explicat. "Hem hagut de registrar-nos al registre de catalans a l'exteriors", explica la Francina, que diu que amb aquest certificat i el passaport ja ha pogut votar.