Els passadissos de l'Institut de Santa Coloma de Farners eren, ahir al matí, un anar i venir constant de gent. Res estrany si s'hagués tractat d'un dia escolar qualsevol en el qual els estudiants omplen aquest espai per canviar d'aula o per poder parlar entre classe i classe. El d'ahir però, no era un dia qualsevol i els passadissos estaven plens de gom a gom de desenes de colomencs que volien exercir el seu dret a vot. Entre un ambient festiu en el qual els veïns se saludaven alegrament entre ells i es felicitaven per poder viure una jornada històrica, els voluntaris ajudaven els despistats a saber en quina de les cinc aules preparades havien d'anar. "De moment no hem tingut ni un problema. Només alguna consulta sobre en quina de les dues taules de cada aula es podia votar" explicava en Jacint Bosch que afegia que, com a curiositat, a primera hora del matí mentre en una de les classes "una taula estava pleníssima i hi havia molta cua, a l'altre no hi havia quasi ningú".

Un dels participants que més va matinar per poder votar va ser en Llorenç Torravents, de 82 anys, que acompanyat del seu caminador buscava la mesa que li tocava. "Havia buscat tot sol on havia d'anar a votar, però no trobava la mesa" destacava en Llorenç. "Ja me n'havia desdit quan m'he trobat un amic que m'ha acompanyat i aquí estem" afegia satisfet el colomenc. I mentre en Llorenç, un dels votants més grans, dipositava la seva papereta, un dels més joves, l'Aaron Carles de 16 anys, en tornava. "He vingut a votar perquè em feia la il·lusió i amb els amics ja vam quedar per venir perquè teníem clar que serà èpic d'alguna manera" va remarcar el jove estudiant.

Visita de Santi Vila

I mentre a dins de l'edifici, el formigueig de gent era continuat, a l'entrada la situació no era gaire diferent. Just a davant de la porta, les dues amigues de 21 anys, Carla Amat i Laia Aragonès comentaven la jornada. "Penso que tots hem de tenir el dret a votar, tant si és sí com si és no" deia la Carla, "d'aquesta manera podríem veure realment què vol la població" afegia Amat. La Laia, en canvi, com a estudiant de quart de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona donava el seu punt de vista sobre la cobertura dels mitjans. "He viscut el seguiment que ha fet la premsa del 9-N i ho he trobat molt saturat. Ho han convertit en un monotema i crec que s'ha volgut posicionar la gent tant a favor com en contra" opinava Aragonès.

Un dels moments més impactants del matí es va viure quan va aparèixer pel centre de la capital de la Selva el conseller de Territori, Santi Vila, qui es va voler apropar a saludar els voluntaris i veure en primera persona l'ambient i com es desenvolupava la jornada. "He visitat tots els col·legis a Figueres, on he exercit el vot a primera hora, i he votat sí-sí, evidentment" afirmava Vila. "Tot fa molt de goig, és un país que exhibeix, en dies com avui, la seva cultura, la seva civilitat, el seu compromís amb la llibertat i la dignitat personal i col·lectiva" declarava el conseller mentre es feia fotografies amb qui li ho demanava com un record especial per un dia històric.