La fiscalia prepara una querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i la vicepresidenta, Joana Ortega, per suposats delictes de desobediència i prevaricació, per la celebració del procés participatiu diumenge passat. La querella, que es podria presentar aquest dimecres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha estat ideada sobretot per la Fiscalia General de l'Estat i la Fiscalia Superior de Catalunya l'examinarà i en concretarà els detalls abans de presentar-la formalment.

En principi la querella no inclourà, tot i que no està descartat, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, perquè la majoria de locals de votació eren centres educatius públics, el d'Interior, Ramon Espadaler, perquè els Mossos d'Esquadra no van impedir les votacions, i el de Justícia, Germà Gordó, ja que alguns presos van ser els encarregats d'elaborar les butlletes de votació. Els delictes de malversació de fons públics i usurpació de funcions, que també s'havien estudiat, podrien quedar descartats.

Qui sí que quedarà fora de la querella amb tota probabilitat seran els directors dels instituts i escoles i altres funcionaris que van participar com a voluntaris en el procés.

La querella arribarà després de dies d'especulacions i rumors, i un cop el fiscal general de l'estat, Eduardo Torres-Dulce, ha dit aquest mateix dimarts que no es poden marcar a la justícia i la fiscalia els ritmes temporals de la política o els mitjans de comunicació, i després que dirigents del PP hagin anunciat la querella anticipadament. El cap de setmana, la fiscalia ja va obrir diligències per conèixer qui era el responsable de l'obertura dels locals públics o de l'enviament d'informació als ciutadans sobre el procés participatiu.