El president Artur Mas ha proposat avui per carta a Mariano Rajoy entaular un "diàleg permanent" per acordar una "consulta definitiva", però ha avisat que no paralitzarà el seu full de ruta si no hi ha resposta, i ha refredat la possibilitat d'un avanç electoral immediat en forma de plebiscitàries.

En roda de premsa a la Generalitat després de la reunió del Govern, Mas ha afirmat que l'objectiu és la "consulta definitiva" i no unes eleccions plebiscitàries i ha recordat al Govern que la Generalitat "té més raons que abans del 9N per demanar" la consulta, ja que "no es pot negar l'evidència ni cal ignorar la realitat" del que va passar diumenge passat.

"Això no ho resoldrem a través de tribunals, això no ens intimidarà, si és el que es busca. Seguirem endavant, estem encara més legitimats des d'un punt de vista democràtic", ha dit Mas, que ha explicat que ha enviat una carta a Rajoy després del 9N en aquests termes.

En la missiva, Mas a més reclama al president del Govern central que la situació actual requereix "més política i menys tribunals", però ha avisat que no paralitzarà el seu full de ruta sobiranista, orientada a aconseguir una "consulta definitiva", si no hi ha resposta des de La Moncloa.

"Si tirem endavant és perquè no hi ha voluntat política a l'altre costat (Estat); si no, ho faríem de forma acordada", ha afegit Mas, el qual ha dit, no obstant això, que "això no treu que si algú al final s'adona a Espanya que és millor fer-ho de forma acordada, a la britànica o canadenca, ens hi apuntem".

Mas ha subratllat que en aquest moment ha d'aparèixer des de l'Estat "l'alta política" quan "el que s'està activant és la fiscalia", davant la qual cosa Mas ha admès que confia "molt poc" que Rajoy s'obri a negociar, de manera que no li demana explícitament una reunió a la carta.

Sense fixar terminis per a la resposta des de la Moncloa, Mas ha subratllat que no frenarà el seu full de ruta si no hi ha resposta del president del Govern i ha apuntat que no descarta les eleccions de tipus plebiscitari, encara que és una cosa que cal veure com un "instrument" per consultar els catalans i no un "objectiu" del procés sobiranista.

Refredat el clima d'un endavant electoral, Mas ha avançat que els pròxims dies iniciarà una ronda de contactes, sense "condicions prèvies", amb els líders de les formacions proconsulta (CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP), inclòs el PSC, per analitzar quin és el millor instrument per consultar als catalans.

Ha dit que està "a disposició" per ser candidat en una eventual llista unitària en unes plebiscitàries, encara que no ha asseverat que sigui una condició en la negociació ni tampoc ha volgut aventurar quan es podrien celebrar.

Mas ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa que ha protagonitzat al Palau de la Generalitat, on dóna detalls del seu full de ruta després de la celebració del procés participatiu del 9N, pendent dels passos de la Fiscalia després que el Constitucional el suspengués en acceptar a tràmit la impugnació del Govern.