El president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar ahir que el Govern estudia accions legals contra "l'atac cibernètic duríssim" que la Generalitat va patir dissabte i diumenge. De fet, va explicar que el Consell Executiu ha estudiat aquest dimarts les diverses possibles vies legals però que encara ha decidit quina es triarà. Segons Mas, l'atac informàtic organitzat va posar en perill durant unes hores de dissabte qüestions sensibles. Tot i assegurar que el Govern no assenyala qui pot ser el responsable d'aquest atac, sí que ha considerat que darrere no hi pot haver "uns quants hackers amateurs".

Segons dades facilitades pel president, dissabte es van multiplicar per 20.000 les peticions d'informació sobre els sistemes operatius de la Generalitat i diumenge aquesta xifra es va arribar a multiplicar per 60.000. "Mai s'havia patit un atac organitzat d'aquest volum" va assegurar Mas per després afegir que l'atac va "posar en perill" durant unes hores de dissabte serveis bàsics que ofereix la Generalitat com l'accés al servei d'emergències mèdiques, els historials clínics i la recepta electrònica.

El president també va afegir que durant aquests dos dies la Generalitat va rebre el 90% del total d'atacs informàtics que es van produir a l'Estat i tenint en compte la importància de l'atac, va descartar que darrere hi hagi "uns quants hackers amateurs". Tot i que no va assenyalat ningú sí que es va mostrar convençut que els autors són professionals ja que es va intentar "col·lapsar" el sistema de comunicació de la Generalitat.

El president va posar l'atac cibernètic, un fet que va qualificar d'absolutament inusual, com a exemple de fins a quin punt el 9-N s'ha celebrat en "condicions d'obstaculització". Malgrat aquestes circumstàncies el president va destacar que el procés participatiu va funcionar "com un rellotge".

Origen als EUA

Segons fonts del Govern, l'origen del tràfic atacant va originar-se principalment als Estats Units, i en menor mesura des d'Ucraïna, Rússia i la Xina. El Departament d'Empresa i Ocupació va constatar que els atacs d'aquest cap de setmana tenen el "mateix patró que els rebuts l'11 de setembre d'enguany contra les webs informatives de mobilitat de FGC i TMB i a mitjans d'octubre". Tot i que es desconeix l'origen del ciberatac, el Govern considera que té una "clara intencionalitat política".

Durant aquests dies, asseguren les mateixes fonts, "només hi va haver tres ciberatacs més intensos a la resta del món". L'atac va afectar els següents webs: Participa2014.cat, el servei de recepta electrònica, accés del Servei d'Emergències Mèdiques als historials clínics, gestor de requeriments policials, correu corporatiu, servei meteorològic, sala de premsa de la Generalitat de Catalunya, portal www.gencat.cat, web informativa www.president.cat, web informativa www.govern.cat, portal del DOGC, mapa de tràmits informatius de DEMO, plataforma de contractació pública del Departament d'Economia i el portal d'e-justícia.