El president Artur Mas va proposar ahir per carta a Mariano Rajoy entaular un "diàleg permanent" per acordar una "consulta definitiva", però va avisar que no paralitzarà el seu full de ruta si no hi ha resposta, i va refredar la possibilitat d'un avanç electoral immediat en forma de plebiscitàries.

En roda de premsa a la Generalitat després de la reunió del Govern, Mas va afirmar que l'objectiu és la "consulta definitiva" i no unes eleccions plebiscitàries i va recordar al Govern que la Generalitat "té més raons que abans del 9-N per demanar" la consulta, ja que "no es pot negar l'evidència ni cal ignorar la realitat" del que va passar diumenge passat. "Això no ho resoldrem a través de tribunals, això no ens intimidarà, si és el que es busca. Seguirem endavant, estem encara més legitimats des d'un punt de vista democràtic", va dir Mas, que va explicar que va enviar una carta a Rajoy després del 9-N en aquests termes.

En la missiva, Mas a més reclama al president del Govern central que la situació actual requereix "més política i menys tribunals", però va avisar que no paralitzarà el seu full de ruta sobiranista, orientada a aconseguir una "consulta definitiva", si no hi ha resposta des de La Moncloa. "Si tirem endavant és perquè no hi ha voluntat política a l'altre costat (Estat); si no, ho faríem de forma acordada", va afegir Mas, el qual va dir, no obstant això, que "això no treu que si algú al final s'adona a Espanya que és millor fer-ho de forma acordada, a la britànica o canadenca, ens hi apuntem".

Mas va subratllar que en aquest moment ha d'aparèixer des de l'Estat "l'alta política" quan "el que s'està activant és la fiscalia", davant la qual cosa Mas va admetre que confia "molt poc" que Rajoy s'obri a negociar, de manera que no li demana explícitament una reunió a la carta.

Sense fixar terminis per a la resposta des de la Moncloa, Mas va subratllar que no frenarà el seu full de ruta si no hi ha resposta del president del Govern i va apuntar que no descarta les eleccions de tipus plebiscitari, encara que és una cosa que cal veure com un "instrument" per consultar els catalans i no un "objectiu" del procés sobiranista.

Refredat el clima d'avanç electoral, Mas va avançar que els pròxims dies iniciarà una ronda de contactes, sense "condicions prèvies", amb els líders de les formacions proconsulta (CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP), inclòs el PSC, per analitzar quin és el millor instrument per consultar als catalans. En aquest sentit, va afegir que està "a disposició" per ser candidat en una eventual llista unitària en unes plebiscitàries, encara que no va asseverar que sigui una condició en la negociació ni tampoc va voler aventurar quan es podrien celebrar.

Aprovar els pressupostos

D'altra banda, durant la seva compareixença, Mas va reiterar que portarà els Pressupostos de la Generalitat del 2015 al Parlament, encara que no tingui garantits de moment els suports parlamentaris i va avisar que no aprovar els pressupostos perjudicarà la credibilitat dels partits de cara al procés. per aquest motiu va demanar als partits "actituds excepcionals en moments excepcionals". "Si el país no és capaç de tirar endavant en el seu dia a dia, com podrà convèncer que som capaços de tirar endavant en operacions de l'envergadura que tenim plantejades", va remarcar dirigint-se a ERC, que va retirar el seu aval als comptes.

També va advertir que la "seguretat" en la recuperació de la paga extra només està en l'aprovació dels comptes, per molt que es puguin analitzar altres maneres. A més, Mas va assegurar que el Govern "juga fort la carta que hi hagi pressupostos", i és per això que els portarà al Parlament en les pròximes setmanes, tot i no tenir majoria per aprovar-los.

El president va dir que confia que en la política catalana es vegi que les condicions actuals són "molt precàries com a país" i que cal "mantenir els serveis bàsics de l'estat del benestar". "Jo confio que en aquestes condicions, hi haurà la visió suficient per entendre que hem de posar en dos plans diferents el que està passant a Catalunya, però que aquests dos plans estan interconnectats", va remarcar. Pel que fa a la paga extra, ha advertit que només es pot garantir que es recuperarà si s'aproven els pressupostos.