La Fiscalia Superior de Catalunya, José Maria Romero de Tejada, ha comunicat a última hora d'aquest dilluns al Fiscal General de l'Estat, Eduardo Torres Dulce, que "no considera procedent" formular una querella contra els responsables del 9-N, malgrat que Torres Dulce li havia ordenat aquest mateix dilluns que actués en aquesta direcció. Així consta en un comunicat que ha fet públic la Fiscalia General de l'Estat on s'evidencien les diferències entre els dos fiscals i on s'anuncia que Torres Dulce ha convocat la Junta de Fiscals de Sala el pròxim 19 de novembre per buscar una sortida a la situació.

El xoc entre les dues fiscalies s'ha anat perfilant al llarg de la setmana passada en paral·lel a les pressions que el Fiscal General de l'Estat ha rebut per part de dirigents del PP i del govern espanyol, que li han reclamat -com ho ha fet aquest mateix dilluns el vicesecretari d'Oranització del PP, Carlos Floriano, que "actuï" amb "celeritat" contra els responsables del 9-N.

El Fiscal Superior de Catalunya ha escoltat l'opinió de la resta dels fiscals del TSJC que segons diverses informacions publicades han expressat la seva oposició a la interposició d'una querella contra Artur Mas i diversos responsables del seu executiu per l'organització del procés de participació ciutadana. De fons, els dubtes sobre la viabilitat jurídica de la querella.

A la nota que ha fet pública aquest vespre, la Fiscalia General de l'Estat anuncia la convocatòria de la Junta de Fiscals de Sala per dimecres, 19 de novembre. Segons apunta el text, la convocatòria es fa "després de rebre la comunicació de la Fiscalia Superior de Catalunya" on aquesta "indica que de moment no procedeix iniciar accions penals contra els responsables del procés de participació ciutadana".

El xoc es fa evident en un paràgraf on apunta que "el Fiscal General de l'Estat considera que ha de formular-se querella davant del Tribunal Superior de Catalunya, i així ho ha ordenat avui. El Fiscal Superior, José María Romero de Tejada, no ho considera procedent i així li ho ha comunicat a última hora de la tarda d'avui".

A partir d'aquí, el comunicat recull les actuacions que la Fiscalia ha fet des del 8 de novembre, quan va obrir diligències d'investigació davant la realització "d'actes" per part del govern de la Generalitat "contraris a la suspensió cautelar dictada pel TC".

En aquest sentit, recorda que el 9N es va pronunciar a favor de l'admissió a tràmit de les diferents denúncies que s'havien presentat "perquè entenia que existien indicis raonables de delicte".A més, quan es va acabar el procés de participació la Fiscalia General de l'Estat va demanar a la Fiscalia de Catalunya una valoració "jurídico- penal dels fets" per tal "d'adoptar les accions legals corresponents".

La nota es tanca admetent la negativa de la Fiscalia de Catalunya. "El Fiscal Superior va convocar una Junta per debatre aquests conceptes i ha finalitzat avui entenent que no procedeix, pel moment, establir noves actuacions penals".