El conseller de Presidència, Francesc Homs, va assegurar que el president Artur Mas estava disposat a obrir les portes del Palau de la Generalitat al cap del Govern, Mariano Rajoy, quan visiti Barcelona el dia 29, i va denunciar "pressions polítiques inacceptables" de l'Executiu a la Fiscalia. En la conferència de premsa posterior a la reunió de l'executiu català, Homs va lamentar que en la carta de Rajoy dirigida a Mas "no hi ha cap proposta", encara que va dir que no perdien l'"esperança" malgrat que el president del Govern no estava disposat a negociar un referèndum sobiranista.

Al mateix temps, el conseller va denunciar que el Govern exercia una "pressió política inacceptable" sobre la Fiscalia per la querella relativa al procés participatiu del nou de novembre. Homs no va descartar que, si fos necessari, la petició d'entrevista del president del Govern i el de la Generalitat es faria per escrit, però, en tot cas, va assegurar que, si Rajoy volia, Mas estaria "encantat i disposat" a rebre'l i li obriria les portes del Palau de la Generalitat per donar "contingut" al diàleg entre els dos governs. Rajoy visitarà Barcelona el 29 de novembre coincidint amb unes jornades sobre bones pràctiques de govern als ajuntaments.

El conseller Homs va afirmar que la Generalitat tenia "disposició absoluta al diàleg" mentre no sigui un "monòleg" i va reclamar a Rajoy que faci una proposta per a Catalunya, encara sense pretendre que sigui la mateixa que la de la Generalitat.

La valoració

ERC entén que el Govern hagi convidat Mariano Rajoy a reunir-se amb Artur Mas aprofitant el viatge a Catalunya del president espanyol. "Sempre és correcte convidar a algú a venir a casa teva. Si el senyor Rajoy vol passar pel carrer Calàbria (seu d'ERC) estarem encantats", va ironitzar el diputat Oriol Amorós que està convençut, però, que en cas que es faci la reunió, "no en sortirà res". Segons ell, Mas pot dialogar amb "tothom", però a qui veritablement ha d'escoltar és "al poble de Catalunya".

Per la seva banda, el portaveu del PPC, Enric Millo, va lamentar que el president de la Generalitat Artur Mas segueixi "enrocat" i li va exigir que "rectifiqui el seu rumb", a l'hora que va qualificar de "poc seriosa" la invitació del Govern català al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a reunir-se amb Artur Mas a la Generalitat el dia 29.