El ple del Tribunal Constitucional (TC) va admetre ahir a tràmit el conflicte positiu de competència que va presentar la Generalitat de Catalunya contra la regularització dels procediments relatius a la compensació dels costos d'escolarització en castellà. La Generalitat va presentar davant el TC un recurs contra el Reial Decret 591/2014, d'11 de juliol, pel que es regulen els procediments relatius al reconeixement de la compensació dels costos d'escolarització previstos a la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, que obliga a pagar una plaça escolar privada en castellà a les famílies que sol·licitin que el seu fill sigui escolaritzat en aquesta llengua. Segons va informar el Constitucional, l'Alt Tribunal va acordar donar trasllat de la demanda al Govern i li va atorgar un termini de vint dies per a personar-se en el procediment i formular les seves al·legacions.

També va acordar comunicar la incoació del procediment a la sala contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem amb la finalitat de què, en el cas que estigui tramitant algun recurs contra el mateix Reial Decret, deixi en suspens el procediment fins que el Tribunal Constitucional resolgui el conflicte. L'admissió a tràmit per part del Tribunal Constitucional "no suposa cap pronunciament sobre el fons del citat assumpte, que el Tribunal resoldrà en pròximes dates", va aclarir l'alt tribunal a través d'un comunicat.

Els arguments

La Generalitat va acordar recórrer aquest decret perquè considera que suposa "una invasió i menyscabament de les competències de la Generalitat en matèria d'educació i llengua pròpies". El recurs al·lega que "l'Estat no disposa de competències per establir aquest mecanisme" i que "suposarà una separació dels alumnes per raó de llengua, cosa que és contrària al règim lingüístic de l'ensenyament a Catalunya". Aquestes despeses d'escolarització en castellà estan previstos en la disposició addicional 38 de la LOMCE, que ja va ser objecte de recurs per part de la Generalitat.

El decret que recorrerà la Generalitat atribueix a l'Estat la facultat de substituir a les comunitats autònomes quan aquestes no garanteixin l'ensenyament en castellà "en una proporció raonable", i disposa l'escolarització d'aquests alumnes en centres privats amb aquesta oferta, el cost de la qual anirà a càrrec de la Generalitat. El passat dia 6, el Ministeri d'Educació va informar en una resposta parlamentària a UPyD que havia rebut 293 sol·licituds de famílies de comunitats amb llengua cooficial que demanen una compensació econòmica per haver d'escolaritzar als seus fills en un centre privat perquè estudiïn en castellà com llengua vehicular, en no trobar l'esmentada opció en un públic.

D'elles, 256 es troben en estat d'"esborrany", és a dir, que el sol·licitant ha complimentat les dades en seu electrònica però no han passat a ser "confirmades". De les 37 restants, 35 estan confirmades, o el que és el mateix, que el sol·licitant ha complimentat les dades en la sol·licitud de la seu electrònica, els ha confirmat i està pendent de presentar-la en un registre físic. Tres de les sol·licituds confirmades es refereixen a alumnes de Catalunya, quatre de Galícia, 25 de la Comunitat Valenciana i 3 de les Balears. A més, una altra sol·licitud procedent de Catalunya es troba en fase "registrada", que significa que s'ha presentat en seu electrònica d'Educació i està pendent d'instruir per l'Alta Inspecció d'Educació en la Delegació del Govern de la seva comunitat autònoma.