Els fiscals provincials de Catalunya esperaran que el TSJC decideixi sobre l'admissió a tràmit de la querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, pel 9N abans d'actuar sobre les desenes de denúncies interposades davant els jutjats catalans amb motiu de la consulta sobiranista.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, els fiscals provincials de Barcelona, Lleida i Girona i el tinent fiscal provincial de Tarragona han participat avui a la capital catalana en una Junta ordinària de Fiscals en Cap de Catalunya, amb la presència del fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, i el seu segon, el tinent fiscal Francisco Bañeres.

En la Junta, que ja estava programada per endavant -se celebra de mitjana una cada trimestre-, els fiscals provincials han analitzat amb el fiscal superior de Catalunya la situació en què queden les desenes de denúncies presentades als jutjats de tot Catalunya pel 9N, després de la interposició de la querella fiscal contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i les conselleres Joana Ortega i Irene Rigau.

Segons han informat les mateixes fonts, una de les principals preocupacions dels fiscals provincials és com actuar amb aquelles denúncies que partits, entitats socials i plataformes van presentar el 9N que afecten també a directors d'instituts per cedir els seus locals per a la celebració de la consulta.

Els fiscals provincials prefereixen optar per la cautela per evitar tirar endavant alguna actuació en contra de professors d'institut i que, paral·lelament, el TSJC acordi arxivar la querella fiscal contra el president català, Artur Mas, la vicepresidenta, Joana Ortega, i la titular d'Educació, Irene Rigau, pels delictes de desobediència greu, prevaricació, malversació de fons públics i usurpació d'atribucions judicials.

Per aquest motiu, després d'estudiar els diferents escenaris, la principal opció que es plantegen els fiscals provincials és esperar a conèixer la resolució del TSJC sobre si accepta o no a tràmit la querella fiscal, abans d'adoptar cap actuació sobre les denúncies presentades pel 9N als jutjats ordinaris.

La sala penal i civil del TSJC va designar ahir la terna de magistrats que haurà de decidir si admet la querella de la fiscalia pel 9N, que seran el president de l'alt tribunal, Miguel Ángel Gimeno; i els magistrats Enric Anglada i José Francisco Valls, que ha estat nomenat ponent.

A la reunió d'avui de la Junta de Fiscals Cap de Catalunya hi han assistit els fiscals en cap de Barcelona, Ana Magaldi; de Lleida, Juan Francisco Bone; i de Girona, José María Casadevall, i el tinent fiscal de Tarragona, en substitució del seu fiscal en cap, Javier Jou, que no hi ha pogut acudir per motius d'agenda.

Segons les fonts jurídiques consultades per Efe, per demà està prevista també una reunió ordinària dels fiscals cap d'àrea de la província de Barcelona, a la qual acudiran els sis responsables de la fiscalia a les demarcacions de Granollers; Manresa-Igualada; Terrassa; Sabadell; Mataró-Arenys; i Vilanova i la Geltrú-Vilafranca del Penedès.