El president d'ERC, Oriol Junqueras, serà aquest dimarts a l'Auditori del Fòrum per escoltar la presentació del full de ruta del president de la Generalitat, Artur Mas. Així ho ha confirmat aquest dimarts en una entrevista telefònica a RAC-1, en la què s'ha mostrat partidari que Mas faci "un pas endavant". Junqueras ha remarcat que no sap què dirà Mas i ni tan sols li ha preguntat. En tot cas, ha afirmat que ara "és un bon moment per convocar eleccions", una reclamació que fa al Govern des de fa setmanes. En cas que Mas plantegi novament una llista unitària, la resposta dels republicans tornarà a ser la mateixa: "abans de parlar del qui, cal parlar del què, el com i el quan".

Tot i que no ha descartat completament la confluència de CDC, ERC i altres partits sobiranistes en una candidatura conjunta, la posició del president republicà s'apropa més a la presentació de diferents candidatures. Una situació que creu que "eixamplaria" les bases de l'independentisme. A Junqueras li sembla "molt més important" acordar "què cal fer, com definim la independència, com l'exercim, amb quins mecanismes i estructures d'Estat", més que no pas fer confluir els diferents partits i els representants de la societat civil en una única candidatura.

Com explica el full de ruta que va presentar ERC fa dues setmanes, la confluència arribaria després de les eleccions, amb la formació d'un govern de concentració nacional que incorporés persones dels diferents partits que haguessin acordat la manera d'exercir la independència.

Junqueras encapçalarà la delegació d'ERC a l'acte que es farà aquest dimarts al vespre a l'Auditori del Fòrum. Fins ara no havia quedat clar que el president republicà hi assistís, tot haver estat convidat pel Govern. De fet, aquest passat dilluns la portaveu del partit va afirmar que encara no s'havia decidit qui hi assistiria. "Sempre intentem ser molt educats i quan ens conviden a un lloc intentem anar-hi", ha indicat Junqueras, que ha afegit que "val la pena escoltar els dirigents polítics del nostre país".

Cafè amb Duran i Letta

Durant l'entrevista, també s'ha preguntat al president d'ERC per les recents declaracions del president d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, en les què explicava que CiU havia estat poc crítica amb ERC per la necessitat del seu suport. "Si ell creu que ha de tenir una actitud més crítica farà bé de tenir-la", li ha respost Junqueras.

El president d'Esquerra ha instat Duran i la resta de líders catalans a presentar els seus projectes de forma clara per tal que la ciutadania no tingui cap dubte al respecte. Específicament sobre el líder d'Unió, Junqueras ha destacat els seus contactes internacionals i s'ha mostrat disposat a trobar-se amb ell. "Jo estaria encantat de compartir un cafè amb Duran i Lleida i Enrico Letta (exprimer ministre italià)", ha reconegut.