El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat avui que el seu full de ruta està pensat "per a tots" els catalans, perquè passa per les urnes, i ha acusat el president del Govern, Mariano Rajoy, de voler "enfonsar-ho tot" i generar "mal ambient" en la "relació institucional".

"La resposta a la carta són quatre delictes en una querella", ha lamentat avui Mas a la sessió de control del Parlament en al·lusió al president del Govern, al qual ha preguntat per què hi ha hagut una actuació de la Fiscalia si ara Rajoy diu que allò del 9N no va ser un referèndum.

Al Parlament, Mas ha defensat que el pla que va traçar ahir és la seva aportació i la que creu que és la millor per seguir en el procés sobiranista, encara que ha remarcat que no és l'única possibilitat.

El president català ha subratllat que sempre ha advocat per posar les urnes abans de prendre decisions i ha afirmat que el "80 % dels catalans volen exercir el dret a decidir".

Sobre la visita de Mariano Rajoy a Catalunya dissabte que ve dia 29, Mas ha dit que com "representant ordinari de l'Estat a Catalunya" no disposa de cap comunicació formal i que tota la informació l'ha rebut a través dels mitjans de comunicació.

En tot cas, el president ha dit que "algú" li haurà d'explicar per què va actuar la Fiscalia pel 9N si el Govern considera que en aquella data no es va produir un referèndum.

El president català ha defensat que el seu pla és "per a tots" els catalans, perquè està "basat en les urnes", mentre que ha afirmat, en al·lusió al PP: "Em fa la sensació que quan es treballa per impedir que les urnes es posin, no es treballa per a tothom".

També Mas ha lamentat que des del Govern hi hagi "silenci" respecte a les demandes de Catalunya -inclosos els 23 punts que va traslladar a Rajoy- i ha acusat l'executiu central de voler "enfonsar-ho tot".

El president català ha demanat a la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, que no faci de portaveu dels que no van votar el 9N i ha proposat que es doni l'oportunitat als catalans perquè s'expressin en una votació amb la finalitat de comprovar si hi ha una majoria independentista.

Mas ha dit al PPC que en unes eventuals eleccions plebiscitàries aquesta formació es podria presentar amb el seu programa electoral, com si fossin uns comicis normals.