26 de novembre de 2014
26.11.2014

Mas dissenya un pla per crear l'Estat català en 18 mesos

El president de la Generalitat aposta per convocar eleccions a Catalunya només si són plebiscitàries i per aconseguir la independència · Advoca per dissenyar una llista única amb polítics i representants de la societat civil

26.11.2014 | 00:00
Mas dissenya un pla per crear l'Estat català en 18 mesos

El president de la Generalitat, Artur Mas, va advocar ahir per avançar eleccions només si eren plebiscitàries i per aconseguir la independència, en les quals va advocar per una llista única amb polítics i representants de la societat civil que ell no exigia encapçalar, tot això per construir un nou Estat en 18 mesos. Davant unes 3.000 persones congregades a l'Auditori del Fòrum de Barcelona, Mas va traçar en la seva conferència "Després del 9-N: temps de decidir, temps de sumar" el seu nou full de ruta sobiranista davant representants de partits, institucions i entitats sobiranistes, com el líder d'ERC, Oriol Junqueras -que va evitar aplaudir-, i la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell. Mas, que manté així el seu ultimàtum sobiranista enfront de l'Estat, va advocar per una llista "àmplia, transversal, forta i amb un programa" a favor de la independència, que compti amb representants de la societat civil i experts per construir un Estat català en un mandat d'un any i mig, després del qual hi hauria un referèndum per ratificar una eventual Catalunya independent i eleccions "constituents".

El president català va demanar "generositat" als partits sobiranistes per "fer un pas al costat" i confeccionar aquesta candidatura unitària, condició que s'aplicarà també a si mateix. En aquest sentit, va garantir que, si encapçalava la candidatura unitària pel "sí" a la independència i aquesta guanyava per "majoria absoluta", ell no es tornaria a presentar a les següents eleccions, que serien les "constituents" del nou Estat. I també va garantir que no posaria com a condició anar al capdavant d'aquesta llista unitària en les plebiscitàries: "També la puc tancar, puc ser el primer i també l'últim", va subratllar entre aplaudiments. Davant la negativa del Govern espanyol a negociar un referèndum, el president va admetre que l'únic instrument que li quedava per consultar els catalans sobre la independència eren unes eleccions, que va remarcar que només les avançaria si partits i entitats assumien el compromís de convertir-les en un plebiscit. Mas va subratllar que, a Espanya i en l'àmbit internacional, cal poder comprovar de forma "nítida i clara" els resultats favorables a la independència i a més cal fer-ho sense "apartar-se del marc legal existent", cosa que estarà garantida perquè es farà la consulta a través del mecanisme d'unes eleccions autonòmiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook