El president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, van exhibir ahir sintonia i es van emplaçar a dialogar per trobar la fórmula per "sumar més" en pro de la independència, mentre que el PP va demanar la dimissió de Mas i el PSC va veure inevitable un avançament electoral a Catalunya. La sessió de control del Parlament va servir de termòmetre per determinar el grau d'acceptació de la proposta que va llançar dimarts Mas en la línia de confeccionar una llista unitària a favor de la independència amb persones de dins i fora dels partits sobiranistes, amb vista a unes eleccions de tipus plebiscitari per crear un Estat català en un termini de 18 mesos.

Ahir, a la sessió de control del Parlament, Mas va defensar que el pla traçat és la seva aportació al procés, encara que va remarcar que no és l'única possibilitat, obrint així la porta a la negociació. Des de les files sobiranistes, ICV-EUiA es va desmarcar de nou de la llista unitària i la CUP va expressar dubtes, mentre que el líder d'ERC, el més receptiu de tots, va oferir a Mas la seva disponibilitat "al diàleg i a arribar a acords", però va precisar, sobre l'exigència d'una llista única independentista, que "cal buscar la fórmula per sumar més". En un diàleg distès al Parlament, Junqueras va arribar a invitar Mas a anar a la seva conferència sobre el seu propi full de ruta que protagonitzarà dimarts que ve, a la qual cosa el president va respondre que està predisposat a anar-hi però abans ha de "consultar" la seva agenda, encara que li va desitjar "encert".

"Li ho dic amb tota sinceritat, l'encert de tots és el que pot desencallar aquesta oportunitat que cal aprofitar", va afirmar Mas. El president va defensar el full de ruta que va presentar dimarts a l'Auditori del Fòrum perquè està pensat "per a tots" els catalans en passar per les urnes: "Em fa la sensació que quan es treballa per impedir que les urnes es posin, no es treballa per a tots", va apuntar en al·lusió al PP. Mas va acusar el president del Govern, Mariano Rajoy, de voler "enfonsar-ho tot" i generar "mal ambient" en la "relació institucional". "La resposta a la carta són quatre delictes en una querella", va lamentar Mas, que es va preguntar retòricament per què hi ha hagut una actuació de la Fiscalia si Rajoy diu que no hi va haver referèndum.

Des de l'oposició, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va acusar Mas de fer un "exercici de suspensió de la democràcia" amb les plebiscitàries, i va demanar a Mas que se sacrifiqui i "renunciï" de manera immediata: "Deixi pas a qui sigui capaç d'afrontar el govern que necessita Catalunya per resoldre els veritables problemes del país, no la seva obsessió". Una exigència a la qual el president català va respondre amb ironia, afirmant que les seves paraules eren una "música ja coneguda" i les va comparar amb el "marxi, senyor González" que en el seu moment va fer cèlebre José María Aznar (PP) en contra del president socialista.

Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, va retreure a Mas que "confongui el seu interès personal i el del país", i que "li hagi agafat el gust" a anticipar eleccions: "Si de vostè no podem esperar ja cap acció de govern, ni cap esforç per buscar acords i ha perdut el seu soci, per què no convoca ja eleccions?". També el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va acusar Mas "d'amagar-se" darrere de "llistes unitàries" per "tapar" els casos de corrupció que afecten CDC -que té "la seu embargada"- i va instar a "donar la cara" en la nova comissió de frau fiscal del Parlament.

En el bloc sobiranista, el diputat de la CUP Quim Arrufat va dir que comparteix amb Mas "propostes comunes" com "la de buscar la millor forma possible per aconseguir la independència", però va subratllar que té també "discrepàncies" perquè "enlloc està escrit que la llista única sigui la millor forma" i es va preguntar si "totes les sumes sumen". En canvi, el portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, va criticar que Mas no concreti quin tipus de país defensa en la seva proposta de llista unitària i va incidir que no es pot construir un país "nou" sense fer "neteja" amb la corrupció.