Els grups d'ERC, ICV-EUiA, Ciutadans i CUP van registrar ahir una petició conjunta amb 22 compareixences per a la comissió d'investigació del cas Pujol que van ser vetades fa una setmana amb els vots de CiU i PSC, als quals van demanar que recapacitessin la seva posició de cara a la pròxima reunió de dilluns. La llista, que obvia la compareixença d'Artur Mas, conté dos alts càrrecs de governs de Jordi Pujol, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, l'expresident de la Fundació Orfeó Català, Fèlix Millet, l'advocat Jordi Montull, l'empresari Javier de la Rosa, l'exjutge Lluís Pascual, i els expresidents del Govern José María Aznar i Felipe González, entre altres. És una llista que conté "veritables professionals de la corrupció" que hauria de ser "acceptable" per a tots els qui "de bona voluntat vulguin fer net", va assegurar el diputat d'ERC Oriol Amorós.

A les portes d'una possible negociació entre Esquerra i CDC d'una llista unitària independentista per a unes plebiscitàries, el republicà va advertir que "el país que volem ha de ser estar net", així que va fer una crida a reflexionar a aquells que "es van tapar mútuament determinades vergonyes", en al·lusió a CiU i PSC. Després d'entrar la petició al registre del Parlament, Amorós va comparèixer davant els mitjans amb els parlamentaris Isabel Vallet (CUP), Marc Vidal (ICV-EUiA) i Carlos Carrizosa (C's), que representen quatre dels set grups de la Cambra catalana (no hi havia CiU, PSC, ni PPC). Vallet va advertir que, si en les pròximes sessions de la comissió, que inicia la ronda de compareixences dilluns, es mantenia el "veto" a aquestes persones per part de la majoria, la CUP es plantejaria abandonar la presidència, que ostenta el diputat David Fernández: "No volem ser avaladors de pactes de silenci", va recalcar.

C's demana Mas

Els quatre diputats d'ERC, ICV-EUiA, C's i CUP van reiterar que no estaven disposats a renunciar als 22 noms i van explicar que es reservaven la possibilitat de, a més, presentar altres noms, cadascun pel seu compte, i no descartaven votar a favor de peticions que facin altres. Carrizosa va anunciar que Ciutadans demanava pel seu compte les compareixences del president de la Generalitat, Artur Mas, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig i la vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a proposta de CiU, Mercè Pigem, mentre que els altres grups no van avançar noms.

Per la seva banda, Vidal va lamentar que Artur Mas hagués qualificat d'"hipòcrites els grups que critiquen els "vetos" practicats per CiU i PSC. "No és un bon símptoma", va lamentar Vidal, que va respondre a Artur Mas que al Parlament d'Andalusia hi va haver una comissió d'investigació parlamentària pel cas dels ETS recolzada per Izquierda Unida. La llista conjunta de peticions la completen l'advocat Joan Piqué, l'exdiputat socialista Luis García, l'exsecretari d'Organització d'Unió, Vicenç Gavaldà, l'empresari Fidel Pallerols, l'exdirector general d'Ocupació de la Generalitat, Lluís Gavaldà i l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz.

També l'exgerent del consell comarcal del Priorat, Marc Escolà, i l'expresident, Jaume Figueres; l'empresari Josep Maria Penin, l'exsecretària de Jordi Pujol Ferrusola, Cristina Isabel de Francisco, i l'empresari Juan Antonio Salguero. També sol·liciten la compareixença de l'exregidora del districte de Ciutat Vella de Barcelona Itziar González i la membre de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, Carme García, en aquests dos casos en qualitat d'expertes.

El PSC no és partidari d'ampliar la llista de compareixents a la comissió, però va assegurar que no seria un "obstacle" per satisfer les peticions de compareixença dels altres grups parlamentaris. El diputat socialista Jordi Terrades va defensar que en la votació de la setmana passada el PSC va defensar els compareixents que, segons la seva opinió, podien aportar informació només sobre el cas de Jordi Pujol.