El conseller de la Presidència i portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, va considerar que "hi ha marge per a l'acord" sobre la llista unitària amb altres forces sobiranistes, i que si s'aconsegueix un acord sobre "què fer i com fer-ho, les altres coses aniran caient com una poma madura". "Marge per a l'acord n'hi ha i estem obligats a què n'hi hagi. La societat catalana és d'acords, sempre patim molt, amb un punt de dramatisme, fins que no es produeix, en això som llatins", va dir Homs en declaracions a TV3. En aquest sentit, va considerar: "a vegades ens podem aclaparar una mica tots. Però tenim cultura de posar-nos finalment sempre d'acord, perquè és una necessitat i fins i tot una obligació. Hi ha una cosa que no hem perdut: la capacitat de posar-nos d'acord i no perdre de vista allò que defensem com a país".

Homs va insistir que les eleccions plebiscitàries eren "l'únic recurs que queda" per poder fer un referèndum sobiranista, malgrat no ser "el més idoni", però va recordar que "no es tracta de fer unes eleccions normals i corrents", una visió que, segons el seu parer, "comparteixen" tots els partits que van donar suport al 9-N. També va opinar que un altre aspecte compartit era que "si no s'excedeix les estructures de partits, significarà que no hem estat a l'altura": "No és un tema entre CiU i ERC, i si ho acabem simplificant a això, ens equivocaríem tots". "He escoltat que Oriol Junqueras (ERC) estaria d'acord en què el més important és què es vol fer i com es vol fer. Aquí intueixo que és fàcil que ens acabem posant d'acord. Si identifiquem això, les altres coses, que són aspectes accessoris, aniran caient com una poma madura", va apuntar.

"Vénen dies en els quals ens hem de dedicar a fer la feina que no toca. Va més enllà de cúpules i partits, en la construcció d'aquest acord hi ha d'haver gent que no és estrictament dels partits", va asseverar Homs, que va fer broma amb què les dates "són propícies, perquè la gent es distreu. Potser hi ha notícia per Nadal o potser Reis". Sobre el termini per negociar amb l'Estat una possible independència, Homs va considerar que "estaria d'acord que fora el menor temps possible i que els 18 mesos que el president Artur Mas va plantejar va ser el termini màxim. Si les coses es poden fer en menys, es faran en menys".

Homs va acusar al Govern de ser un dels Estats "més malhumorats avui dia" i "hostil": "No hi ha propostes alternatives, no hi ha manera d'avançar en cap dels fronts, i aquesta actitud és el que acaba generant inestabilitat".

La data

El portaveu d'ERC al Congrés i candidat a l'alcaldia de Barcelona, Alfred Bosch, va considerar que les eleccions catalanes s'haurien de celebrar a partir del 15 de febrer i que "el millor moment seria a final de febrer o principis de març". Bosch es va referir a la data de les eleccions anticipades en unes declaracions realitzades en una visita al barri de Roquetes de Barcelona, on va expressar el seu convenciment que ERC arribarà a un acord amb CiU i amb les altres forces sobiranistes sobre el full de ruta post-9-N. "Estem segurs -va afirmar- que arribarem a un acord, encara que la nostra proposta sigui diferent de la del president de la Generalitat, Artur Mas, però és que fins ara els acords sempre han estat aconseguits des de la pluralitat". "És veritat que hi ha diferències respecte al full de ruta i al tipus de llista electoral -va admetre Bosch-, però també ho és que tots tenim una voluntat molt clara d'arribar a un acord per permetre a la gent que pugui votar i pronunciar-se". En qualsevol cas, va subratllar, "el que no podem fer és anar allargant això 'sine dia'" i, "ja que en l'any 2015 hi ha d'haver d'altres comicis, com les municipals i les generals espanyoles, creiem que les eleccions catalanes haurien de tenir lloc a partir del 15 de febrer". "Pensem que a final de febrer o principis de març seria un bon moment per celebrar aquestes eleccions tan especials que necessita tenir Catalunya, de caràcter constituent o plebiscitari", va assenyalar el portaveu d'ERC al Congrés.

La líder d'ICV, Dolors Camats, va advertir al president Artur Mas i al líder d'ERC, Oriol Junqueras, que pretendre "reduir" la unitat sobiranista a una llista conjunta en unes plebiscitàries o a un posterior govern d'unitat només era "jugar amb les paraules", ja que les diferències entre els partits persistirà. Camats va reaccionar així a les declaracions d'ahir de Junqueras en una entrevista a TV3, quan va expressar la seva convicció en què finalment hi haurà un acord entre CiU i ERC amb vista a unes eleccions plebiscitàries. Per la seva banda, la CUP presentarà la seva proposta de cara les pròximes eleccions al Parlament el pròxim 20 de desembre en un acte públic. Amb aquest objectiu, ha intensificat els contactes amb organitzacions independentistes, anticapitalistes, ecologistes i municipalistes per estudiar la possibilitat d'articular una candidatura conjunta "de ruptura". A banda d'establir un full de ruta, segons la CUP, l'acord de candidatura també ha d'incloure uns "principis ètics" com la limitació de mandats i sous dels parlamentaris i garantir processos assemblearis.

En un altre ordre de coses, el setmanari britànic The Economist adverteix que sense un acord entre CiU i ERC per a la celebració de les eleccions plebiscitàries, la independència passarà a "segon pla". En un article, el rotatiu assegura que "no hi haurà dubtes" sobre la legalitat d'uns comicis a Catalunya, com passava amb la consulta o el referèndum, però avisa que si acaben amb una victòria dels independentistes s'iniciarà un període de "profunda incertesa política".