L'Hospital Clínic de Barcelona està duent a terme un estudi per veure si la pèrdua d'olfacte pot ser un marcador preclínic que predigui la possible aparició de la malaltia de Parkinson.

El neuròleg de la Unitat de Parkinson i Trastorns del Moviment de l'Hospital Clínic de Barcelona, Eduard Tolosa, va participar en una conferència organitzada per l'Associació Catalana per al Parkinson (ACAP) en la que es van repassar les investigacions que estan en curs per intentar curar aquesta malaltia i el paper que juguen en ella els pacients. Segons Tolosa, "la gran majoria d'investigacions actuals centren els seus esforços en el Parkinson genètic", però a més d'aquests estudis l'hospital barceloní té obertes altres línies d'investigació sobre aquesta malaltia.

Una d'elles és l'estudi de l'"olfacció" i una altra l'estudi de la "sinucleina" en el còlon i en la glàndula submandibular. L'estudi de l'olfacció vol relacionar la pèrdua de l'olfacte com un marcador preclínic, ja que apareix abans del desenvolupament de la malaltia i afecta al 90% dels afectats de Parkinson.

La investigació de la sinucleina gira al voltant del recent descobriment que "l'alfa-sinucleina" va passant d'una cèl·lula a una altra i aquest avanç té a veure amb la progressió dels símptomes de la malaltia.

Tolosa va explicar el paper principal que tenen en aquests estudis els afectats voluntaris a agilitzar tots els processos d'investigació i va recordar l'existència del Fox Trial Finder, el cercador d'assajos clínics de la Michael J. Fox Foundation que, amb l'eslògan Vostè forma part de la solució, que posa en contacte els voluntaris amb els estudis més adequats a les seves característiques.

El neuròleg també va animar a participar com a voluntaris en els estudis que està duent a terme l'Hospital Clínic, perquè "el Parkinson no comença quan apareixen els primers problemes de mobilitat, comença molts anys abans".

Segons Tolosa, durant els 10-15 anys previs ja s'observen canvis en el cervell de l'afectat, en una primera fase que es denomina pre-clínica o pre-motora, de manera que les investigacions actuals estan molt centrades en aquest línia amb l'objectiu de detenir, des del seu inici, el desenvolupament de la malaltia. La depressió, els trastorns de son o la pèrdua d'olfacte poden ser alguns dels indicadors d'aquesta fase inicial o prellínica de la malaltia.

Aquests paràmetres s'han de valorar sempre tenint en compte els factors de risc més importants: l'edat -el Parkinson té més incidència com més gran és la persona- o el sexe, ja que afecta a gairebé el doble en el sexe masculí que en el femení.??

Tabaquisme, un altre factor

Segons l'Associació Catalana per al Parkinson, també el consum de tabac també és un factor que s'ha de tenir en compte, perquè alguns estudis estan intentant demostrar que la nicotina podria frenar l'avanç de la malaltia. Segons l'associació, també el consum de cafè -la cafeïna-, ajuda a disminuir el risc de tenir Parkinson i hi ha investigacions per intentar definir quina és la franja de tolerància òptima.

Malgrat totes les investigacions que s'estan duent a terme, en un 95% dels casos es desconeix la causa de la malaltia i només se sap en el 5% dels casos que són de causa genètica, associada la majoria a mutacions del gen "LRRK2".