La vintena de denúncies pel 9-N que acumula el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) està endarrerint la decisió sobre l'admissió a tràmit de la querella de la Fiscalia contra Artur Mas que, d'acceptar-se, podria derivar en una complexa causa amb diverses acusacions i més delictes i imputats.

Davant l'elevat nombre de querelles interposades per partits i particulars -fins a 23-, algunes abans del 9N, la sala civil i penal del TSJC ha de resoldre dues qüestions clau: si hi ha responsabilitats penals pel "procés participatiu ciutadà" i si s'acumulen en una sola causa les denúncies i querelles presentades, en el cas de la qual haurà d'establir quina d'elles absorbiria la resta, segons fonts judicials.

En cas que el TSJC admeti a tràmit la querella de la Fiscalia i accepti acumular en ella altres denúncies, la investigació pel 9-N podria ampliar el seu abast, atès que algunes acusacions dirigien també els seus escrits contra els consellers de Presidència, Francesc Homs, i d'Interior, Ramon Espadaler. També podria augmentar el ventall de delictes a investigar, perquè als que formula la Fiscalia -desobediència greu, malversació, prevaricació i usurpació de funcions-, les querelles que tramita el TSJC n'hi sumen altres com rebel·lió, provocació a la sedició i coaccions.

Una vegada admeses a tràmit les querelles contra Mas, la resolució pot ser impugnada davant la sala de recursos del TSJC constituïda expressament per al cas. El jutge ponent podrà encarregar les diligències que cregui oportunes -tant d'ofici com sol·licitades per les parts- per aclarir si existeixen responsabilitats penals pel 9-N.