CiU i ERC van mantenir ahir el seu pols sobre la idoneïtat d'una llista única en unes possibles eleccions anticipades de caràcter plebiscitari, a l'espera que es dugui a terme de forma "imminent" la reunió entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras. A falta que es concreti aquesta trobada, de la qual encara es desconeix data i lloc concret, les dues formacions van persistir en les seves discrepàncies abans de la negociació que s'iniciarà aquesta setmana i en la qual el gran escull serà si finalment CiU i ERC es presenten junts o per separat, i si aquesta segona opció fa que finalment Mas no avanci les eleccions a Catalunya. El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, va assegurar que Mas no posaria "condicions irrenunciables" en la negociació amb ERC i, davant la "imminent" reunió del president català i Junqueras, va deixar clar que defensava una candidatura de país perquè el resultat fos "clar i nítid" per a la comunitat internacional.

Així, i preguntat per Catalunya Ràdio si CiU i Mas estarien disposats a renunciar a la llista única, Turull va contestar: "No farem una cosa el resultat de la qual no sigui clara i nítida per a la comunitat internacional", i va recordar que la candidatura única que proposava Mas no era una "coalició CiU-ERC", sinó una llista "de país" amb persones "independents i de prestigi". El dirigent convergent va valorar l'"efecte multiplicador" de la unitat, va apel·lar al consens i, en aquest sentit, va dir que "estem políticament obligats a posar-nos d'acord" atesa la "transcendència" del moment històric. No obstant això, Oriol Junqueras va rebutjar de nou les tesis de CiU i va apostar per un avançament electoral a Catalunya amb la concurrència de llistes independentistes separades, cosa que creu que igualment serà entesa per la comunitat internacional.

"Segur que ningú tindrà cap dubte sobre la independència. La comunitat internacional entendrà perfectament allò que diguin els votants si voten ERC o a qualsevol partit que sigui explícitament independentista. Per això no fa falta patir. El que fa falta és fer eleccions, com més aviat millor; segur que ens entendrem", va dir a TV3 el líder republicà.

Uns comicis en els quals es presentarà Podem, com va deixar clar la responsable de la Secretaria de Plurinacionalitat i Polítiques Públiques de Podem i una de les impulsores de la formació, Gemma Ubasart, que va titllar les plebiscitàries de "ficció" i va rebutjar la llista única: "Mai ens veuran amb un Mas o un Rajoy".

L'estratègia de Podem

Ubasart va assegurar que el seu partit buscaria aportar "l'element de realisme i racionalitat" necessari que faci possible" el dret a decidir", al contrari de partits sobira?nistes que plantegen mesures "no factibles", com una declaració unilateral d'independència o unes plebiscitàries. Sobre la proposta d'ERC de tres llistes independentistes, la va qualificar de "gest simbòlic" on no veu "més rellevància" o "repercussió" que el fet que existeixin punts en comú en els progra?mes de les candidatures, "com a la resta d'eleccions". Ubasart va avançar que Podem pretén "trencar la falsa dicotomia de primer discutir la qüestió nacional i després la resta", ja que el temps que dura el procés "es fan polítiques públiques i econòmiques", i el seu partit aspira a "decidir-ho tot" més enllà del debat sobiranista.

Pel seu costat, el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va "aplaudir" el president del Congrés, Jesús Posada, per haver reclamat "més debat" i "més diàleg" sobre Catalunya, una actitud ?"oposada" a l'actitud "nefasta" del president del Govern, Mariano Rajoy. A parer seu, "no té cap proposta a fer" ni "vol parlar amb Mas ni vol que el Congrés dialogui sobre una possible reforma constitucional", i "es limita a defensar la unitat d'Espanya tal com li diu Pedro Arriola (assessor del president), perquè això li dóna vots a tot Espanya. Catalunya no importa. Ja sap que el PP ho té perdut. Un desastre!".

La portaveu parlamentària de Ciutadans, Carina Mejías, va instar de la seva banda Artur Mas a convocar eleccions com més aviat millor per recuperar l'estabilitat amb un govern nou que vol liderar el seu partit, a més de considerar que les enquestes indiquen que CiU i ERC no sumen majoria, de manera que l'independentisme "va a la baixa" després del 9-N, mentre Ciutadans es reforça com a "alternativa".