Els dubtes sobre l'acord per una llista unitària va servir recordar quin és el balanç del darrer any després del pacte sobre la pregunta i la consulta del 9-N. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va recordar que aquest divendres que feia un any poca gent es pensava que hi hauria un acord entre els partits polítics sobre la data i la pregunta del 9-N. En una piulada en el seu compte de Twitter, Ortega es va referir al primer aniversari d'aquest pacte i va assegurar que ara segueixen "ferms i serens pel bé comú". "Un any de data pregunta del 9-N. Poca gent creia en l'acord i érem menys els convençuts del seu èxit. Seguim, ferms i serens, pel bé comú", va indicar.

Per contra, el coordinador nacional d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va assegurar que un any després que es pactés la data i la doble pregunta de la consulta, Catalunya està "pitjor socialment i nacionalment". D'una banda, va considerar que el Govern "no defensa el país" i que hi ha més desigualtat. De l'altra, va assegurar que a nivell nacional "estem empetitint, no eixamplant".

El líder ecosocialista va lamentar que en lloc de "mantenir la majoria que ens feia imbatibles" -la favorable al dret a decidir-, ara hi hagi "una cursa per veure qui porta la independència exprés". Herrera va explicar que la seva formació presentarà el seu full de ruta dilluns i que definirà "com guanyar" aquests suports.

Rovira avisa sobre la llista

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va avisar que amb les eleccions "no es pot jugar" i que no es pot esperar al 2016 per fer la "consulta definitiva". Rovira va defensar que hi hagi diverses llistes independentistes per poder captar així els indecisos, i va avisar que a vegades la suma "no acaba d'atraure del tot". En tot cas, estan disposats a estudiar quina és l'opció guanyadora, i va insistir que estan "obligats" a posar-se d'acord amb CDC.

Pel que fa als pressupostos, no va voler aclarir la seva posició en el debat de totalitat, i va indicar que ERC es posicionarà dilluns, just quan acaba el termini per presentar esmenes a la totalitat.

"Amb les eleccions no hi podem jugar. Les eleccions hi han de ser, i abans de les municipals, perquè no hem pogut negociar el referèndum i ens han prohibit la consulta", va apuntar Rovira, que va afegir que si el president de la Generalitat "entén que les eleccions són la consulta definitiva, no es pot permetre esperar al 2016".

Així es va pronunciar Rovira davant les veus de Govern que avisen que si no hi ha una llista conjunta, no és necessari avançar les eleccions, sinó que es poden celebrar quan toquen.

La republicana va reiterar l'aposta d'ERC per fer diverses llistes independentistes, de forma que es pugui captar els indecisos, i que aquestes diferents candidatures es posin d'acord sobre el lema, el full de ruta, un punt programàtic. "No estem obstinats a no anar en una llista amb CiU, estem obstinats amb guanyar", va remarcar. També va apostar perquè cada llista pugui explicar com vol que sigui el seu país, i pugui plantejar qüestions com la lluita contra la pobresa o la regeneració democràtica.

Rovira va defensar que el procés "és molt més que Mas i Junqueras", i va advertir que "a vegades, aquesta suma no acaba d'atraure a tothom". "Si aquesta suma és capaç d'atraure tothom, representar el país d'un extrem a l'altre, d'acord, serà la fórmula guanyadora", va indicar la número dos d'ERC, que va afegir que el seu partit pensa que és millor construir una "unitat horitzontal" amb diferents llistes independentistes perquè hi ha diferents "visions i parles molt diferents".

En tot cas, va insistir que són conscient que estan "obligats" a arribar a algun tipus d'acord. "Només farem la independència si ens entenem. Si ens posem d'acord som majoria, estem obligats a posar-nos d'acord", va reiterar en la línia del que estan dient els diferents dirigents d'ERC els darrers dies.

Pel que fa als pressupostos, la secretrai general d'ERC va explicar que els republicans s'acabaran de definir dilluns, perquè està estudiant el document que va presentar el Govern i "esgotant totes les vies i totes les possibilitats de totes les partides".

En tot cas, va recordar que el seu partit aposta per una pròrroga pressupostària i que encara que CiU "trobés algú" que els aprovi, encara faltarien 2.500 milions d'euros per quadrar-los. "És igual amb qui els aprovin, encara que ERC donés suport, el problema el tenim sobre la taula igualment, perquè al final aquests pressupostos no estaran quadrats", va advertir.