El president català i líder de CiU, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, van exhibir ahir al Parlament les seves diferències sobre la convocatòria d'unes eleccions plebiscitàries, ja que segueixen enrocats per les seves diferències en el format de les llistes electorals i el moment de la convocatòria.

Durant la sessió de control celebrada al Parlament, Mas es va sotmetre a les preguntes dels grups coneixent que Junqueras, en una entrevista a TV3, li demanava que formalitzés un avançament electoral abans de Nadal. El líder d'ERC va insistir en la necessitat de no endarrerir la convocatòria de les eleccions catalanes per obtenir un mandat amb el qual aconseguir la independència, i va considerar que disposar ja de la data dels comicis "seria un bon regal de Nadal". Junqueras va apuntar que "necessitem unes eleccions el més aviat possible" i convocar-les "més enllà" de febrer o març "no és bo" per la proximitat d'altres comicis, els municipals.

A la cambra, Mas va contestar que està disposat a convocar les catalanes abans de les municipals només si serveixen per fer un referèndum sobiranista, però va advertir a Junqueras que és un "error" buscar un avançament electoral a través dels Pressupostos.

"El que farà avançar les eleccions no és si tindrem o no Pressupostos", va dir el president català.

De la seva banda, Junqueras va remarcar a Mas que ERC permet el tràmit dels Pressupostos de la Generalitat amb "l'esperança" que "aquest gest de responsabilitat" permeti que hi hagi una convocatòria d'eleccions abans de finalitzar l'any. ERC es va oposar a les esmenes a la totalitat a la llei de Pressupostos que van presentar la resta de grups de l'oposició; així, la llei podrà seguir el seu tràmit i, a la vegada, dóna aire a la negociació de les plebiscitàries entre Mas i Junqueras, encara que només per unes setmanes. I és que els republicans van plantejar esmenes en totes les seccions dels Pressupostos, amb la qual cosa, a partir del 19 de gener, quan comencen els treballs en comissió, la llei podria quedar encallada si no hi ha l'avançament electoral que demana ERC i, consegüentment, no tindrien tampoc suficient suport en la votació final prevista per al dia 4 o 5 de febrer.

Retrets al president Mas

Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, va considerar que "convindria revisar el full de ruta" cap a la independència que Mas va presentar fa tres setmanes, especialment després que "el seu soci parlamentari (ERC) donés per acabat l'acord" de governabilitat. "No creu que en aquestes circumstàncies caldria canviar de ruta? Encara es pot fer llista conjunta amb el seu antic soci parlamentari que ja li ha dit que no? Sense llista conjunta -va avisar- no hi haurà aquestes mal anomenades eleccions plebiscitàries".

També la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va acusar Mas de voler avançar eleccions perquè està "al servei dels 1,8 milions que volen la independència, segons dades de la farsa antidemocràtica del 9N", i va lamentar que la prioritat sigui aquest avançament "i no treballar per treure a Catalunya de les crisis".