CiU i ERC van donar ahir llum verda a la tramitació del projecte de llei dels Pressupostos de la Generalitat per a 2015, al votar en contra de les esmenes a la totalitat de la resta de grups, de manera que ara es donen un marge per seguir negociant un avançament electoral en clau de plebiscit.

En un nou "gest de mà estesa" al Govern per facilitar les negociacions d'unes possibles plebiscitàries, ERC va retirar a més la seva esmena a la totalitat a la Llei de mesures fiscals, financeres i administratives -llei d'acompanyament-, per la qual cosa la proposta del Govern va superar també aquest primer tràmit malgrat l'oposició de la resta de partits, que van carregar contra ERC. Les esmenes a les dues lleis van ser tombades amb els 70 vots en contra de CiU i ERC, contra els 62 de PSC, PPC, ICV-EUiA, Ciutadans i CUP.

Els Pressupostos, que es van debatre dimecres, van superar dijous el tràmit gràcies al fet que ERC va ser l'únic grup de l'oposició que, en acabar el termini dilluns passat, no va presentar esmena a la totalitat. En el cas de la llei d'acompanyament, que es va debatre ahir, Esquerra va retirar a l'últim moment l'esmena a la totalitat que el seu partit havia presentat al costat d'un text alternatiu, i va justificar aquesta decisió per la necessitat d'afavorir les negociacions amb CiU per a unes possibles eleccions anticipades de caràcter plebiscitari sobre la independència. Tot i això, ERC preveu esmenar totes les seccions dels comptes en els treballs de comissió, que començaran el 19 de gener i conclouran el 23, perquè creu que cal aplicar una pròrroga i convocar eleccions com més aviat millor a Catalunya.

Crítiques de la resta de grups

En el debat de la llei d'acompanyament, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va explicar que l'esmentada llei preveu una recaptació fiscal per al pròxim exercici de 13,1 milions d'euros, amb la creació de 8 noves taxes i la modificació de les 32 ja existents.

Per la seva banda, els grups de l'oposició al Parlament van criticar la llei d'acompanyament i van retreure a ERC que hagi retirat la seva esmena a la totalitat. El PSC va considerar que aquesta llei de mesures fiscals és "injusta" i "poc rigorosa", el PPC va acusar el Govern de convertir Catalunya en un "infern fiscal" mentre ICV-EUiA va retreure a ERC que amb el seu suport a aquesta llei contribueixen a crear el "país opac, desigual i dependent que vol CiU".

També Ciutadans va criticar que el debat pressupostari s'hagi convertit "en un paripé i en un estira-i-arronsa entre CiU i ERC per anar guanyant temps, mentre es negocien les eleccions en els despatxos", i la CUP va assenyalar que aquesta llei "acompanya" uns Pressupostos "irreals" que "tots podríem fer en qualsevol lloc, en una assemblea, per exemple". Per la seva banda, el grup de CiU va retreure als grups de l'oposició, excepte ERC, el seu rebuig a la llei d'acompanyament i a uns Pressupostos que són de "caràcter moderadament expansiu".

D'altra banda, en ple debat sobre si hi ha d'haver una llista sobiranista unitària, com vol Mas, o més d'una, com propugna Junqueras, la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, va admetre que dins de la seva entitat "hi ha opinions diferents" respecte al tipus de llista electoral que ha de concórrer en unes plebiscitàries.