El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha demanat avui "no embarrancar-se" en una proposta de llista única de les formacions independentistes "que en cap lloc es diu que sigui millor" perquè no aconseguiria a les eleccions catalanes una majoria absoluta que, segons la seva opinió, sí s'obtindria amb llistes amb un paraigua comú.

Junqueras ha insistit aquest matí, en unes declaracions a Catalunya Ràdio, en que no té sentit "embarrancar-se" en la qüestió del tipus de llista més adequat per participar en unes eleccions catalanes de tipus plebiscitari, i menys que això serveixi de pretext per endarrerir la seva convocatòria.

"Totes les enquestes diuen que la proposta de llista única no arriba a la majoria absoluta mentre que amb llistes separades però amb un paraigua comú podem aconseguir-la", ha dit.

Junqueras ha subratllat sobre això: "No es tracta de si jo convenço al president de la Generalitat, Artur Mas, o de si ell em convenç a mi, sinó que l'important és trobar la fórmula que sumi més gent i no exclogui a ningú".

Amb la vista posada en els resultats que reflecteixen enquestes recents com la que ahir va donar a conèixer el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, el líder republicà ha explicat que "hi ha gent que si no hi ha una llista independentista d'esquerres podria votar a Podemos, i també hi ha gent que no desitja votar una llista encapçalada per Mas" o pel propi líder d'ERC.

Junqueras s'ha mostrat convençut de que arguments com aquest faran trobar "la fórmula més adequada" per aconseguir una majoria independentista al Parlament que serveixi per "fer la independència", i també que s'acabaran convocant eleccions anticipades i que aquestes "seran d'hora".

Sobre la proposta del líder d'ICV, Joan Herrera, de configurar una llista unitària de l'esquerra catalana favorable al dret a decidir, Junqueras ha assenyalat: "Ara cal sumar als independentistes i no als partidaris del dret a decidir, perquè això últim és una etapa que ja hem superat".

Segons la seva opinió, els esforços haurien de centrar-se ara no tant a pactar el tipus de llistes electorals sinó a intentar posar-se d'acord "en coses que són molt més rellevants" com són el full de ruta a seguir després del procés participatiu del 9N.

Respecte a aquest full de ruta, ha assenyalat que hi ha discrepàncies en algunes qüestions, com per exemple si ha de celebrar-se un referèndum d'autodeterminació o no en la següent legislatura.

Després d'indicar que "seria bo que totes les forces independentistes estiguin netes de corrupció, perquè això seria un factor positiu afegit per a molts ciutadans", Junqueras ha tret importància al fet que en l'enquesta del CEO el 'no' a la independència hagi guanyat al 'sí', perquè és una mostra "poc significativa per treure conclusions".