El Govern va mostrar ahir el seu "absolut convenciment" que el passat 9-N va actuar "democràticament i d'acord amb la legalitat". Ho va drt la vicepresidenta, Joana Ortega, que es va mostrar convençuda que "al final, el sentit comú s'imposarà". "Mai pot ser un acte delictiu un acte democràtic i pacífic", va opinar en declaracions als mitjans abans de participar en un acte a Barcelona, on va voler donar un missatge de tranquil·litat. Ortega va explicar que ja s'esperaven l'admissió a tràmit de les querelles per part del TSJC, i va mostrar "respecte i absoluta confiança" en l'administració de justícia, a més de posar-se a la seva disposició pel que requereixi.

La majoria de formacions representades al Parlament van mostrar ahir el seu suport als membres del govern català.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va fer-ho a través les xarxes socials. "Si ataquen el Govern per defensar la democràcia, ens ataquen a tots", va publicar al seu perfil de Twitter. ERC va presentar un escrit d'autoinculpació a la Fiscalia per reivindicar els seus diputats i càrrecs públics com a coautors del 9-N. Una autoinculpació que el TSJC va desestimar centrant-se només en Mas, Ortega i Rigau.

Twitter també va ser la via que va utilitzar el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, que va assegurar que "respecta, però no comparteix" la decisió del TSJC. "Pot la Fiscalia investigar la quantitat de vegades que el Govern de l'Estat ha incomplert sentències del TC? Trobarà una pila de querellables! Ànims!", va afirmar el dirigent democratacristià.

Per la seva part, el diputat d'ICV al parlament Marc Vidal va afirmar que el TSJC no hauria de participar en "aquest festival de judicialització de la vida política". "No poden posar portes als drets i la justícia no pot treballar en contra d'un dret que avui és reivindicat de forma majoritària a Catalunya",va afegir el portaveu adjunt de la formació al Parlament, Joan Mena.

Mentrestant, la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, es va sumar les crítiques assenyalant que "estava convençuda que en democràcia la justícia perseguia els dictadors en lloc dels qui posen les urnes. Volem un Estat per votar en llibertat". Precisament l'Assemblea va fer una crida perquè aquest dimarts a les 12h els ciutadans es concentrin davant l'edifici del TSJC i presentin un escrit d'autoinculpació. L'ANC ha penjat a Internet el document necessari per presentar a la seu del TSJC o a qualsevol jutjat de guàrdia. Els signants admeten haver participat a la consulta del 9-N sense haver estat obligats per cap institució o persona i denuncien "la manca de garanties democràtiques de l'Estat espanyol, on la divisió de poders és inexistent".

De la seva banda, el portaveu de Ciutadans (C's), Matías Alonso, va opinar que el TSJC ha estat "conseqüent amb la gravetat dels fets provocats" pel president Artur Mas el 9-N, i va celebrar que l'"ordenament democràtic segueix plenament vigent a Catalunya".

En la mateixa línia, el secretari general del PP al Congrés, José Antonio Bermúdez de Castro, va dir que investigar Mas pel 9-N trasllada un missatge "molt tranquil·litzador" a la ciutadania, que veu com "la justícia ens fa iguals i s'imposa".