Ni Mariano Rajoy ni cap dels ministres del Govern va valorar ahir la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'admetre a tràmit la querella de la Fiscalia General de l'Estat -vehiculada a través de la Fiscalia Superior de Catalunya- contra el president de la Generalitat, Artur Mas. L'únic membre del Govern central que en va parlar va ser el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, que es va limitar a assenyalar que el seu executiu "respecta" la decisió, destacant que els jutges han adoptat aquesta decisió des de la seva autonomia, de la mateixa manera, va dir, que va actuar la Fiscalia.

El secretari de Relacions amb les Corts va fer aquestes manifestacions des de La Moncloa, on va comparèixer d'acord amb les seves noves tasques de portaveu adjunt després de la reunió que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va mantenir amb la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz.

Precisament en aquesta reunió el president espanyol es va comprometre amb la presidenta i líder del PSOE andalús a no establir cap mena de "bilateralitat" en la negociació amb Catalunya per a un possible acord de finançament. Segons va explicar Susana Díaz a la seva roda de premsa després de la reunió, tots dos van "coincidir" que cal "un tracte igualitari per a tots els ciutadans d'Espanya" i Rajoy va assegurar que aquesta igualtat "no es trencarà".

La presidenta andalusa també va expressar el seu "respecte" a la decisió del TSJC i va apuntar que personalment li sembla "incoherent i insensat" valorar aquest tipus de decisions. En tot cas va advertir a Rajoy, que el problema a Catalunya "no és només de compliment de lleis", sinó que "fa falta política, diàleg, concòrdia i presentar un projecte de convivència", cosa que requereix "lideratge".

En tot cas, el president del govern espanyol sí que es va comprometre amb la presidenta d'Andalusia a buscar "solucions" sobre el venciment del deute que els territoris tenen pendent de liquidar del 2013. Són 426 milions que Andalusia hauria de retornar a l'Estat el 2015. Segons va dir Ayllón, Rajoy va afirmar que abordarà la qüestió amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que trobarà una solució "en els pròxims mesos".