L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va començar ahir una "campanya d'autoinculpacions" contra la querella del 9-N, amb una concentració davant el TSJC a Barcelona, en la qual van participar dirigents de l'ANC i d'ERC, entre ells el president d'aquesta formació, Oriol Junqueras. El ple del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va acordar dilluns investigar el president català, Artur Mas, la vicepresidenta, Joana Ortega, i la consellera d'Educació, Irene Rigau, per presumpta desobediència al Constitucional en la consulta del 9-N.

En declaracions a la premsa, el vicepresident de l'ANC, Jaume Marfany, va dir: "(el 9-N) 1.900.000 persones van desobeir l'Estat espanyol i les seves lleis, amb aquestes inculpacions reafirmem aquell acte de sobirania, ja que nosaltres ja no obeïm l'Estat espanyol i tenim iniciat aquest procés d'independència que segur que es confirmarà el 2015". Marfany va destacar el que -segons el seu parer- és un procés "democràtic i pacífic" i va demanar a la gent que va participar en el 9-N que "s'autoinculpi", ja que: "ataquen el nostre president, les nostres institucions, i per tant, a nosaltres mateixos", va opinar.

Els participants

En l'acte hi van participar també el president d'ERC, Oriol Junqueras, a més de la portaveu al Parlament d'ERC, Anna Simó, i la diputada d'aquesta mateixa formació Gemma Calvet, encara que cap d'ells va fer declaracions. El coordinador de la comissió de Desobediència de l'ANC, Andreu Porta, va dir: "Iniciem aquest procés no tant en solidaritat amb les persones de Mas, Ortega i Rigau, els càrrecs denunciats, sinó contra el que considerem un atac contra el procés participatiu del 9-N que va sorgir d'un mandat democràtic".