El president català, Artur Mas, ha acomiadat el 2014 sense revelar si hi haurà un avançament electoral a Catalunya encara que ha assumit que aviat haurà de prendre decisions "no exemptes de risc" com va fer el 9N, apel·lant de nou a la "unitat" del sobiranisme davant un Estat que "ens vol dividits".

En el tradicional missatge institucional de Cap d'Any, emès des del Saló de la Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat, el president ha volgut traslladar aquesta nit als catalans unes "breus reflexions" sobre el moment "decisiu" i "transcendent" que, segons el seu parer, viu Catalunya, amb canvis "importants" a escala econòmica, política i en matèria de transparència.

En un moment de negociacions entre CiU i ERC de cara a la convocatòria d'unes plebiscitàries i la necessitat o no d'una candidatura única sobiranista, Mas no ha aclarit la incògnita de si, finalment, avançarà o no els comicis catalans, encara que ha afirmat que en les "pròximes setmanes caldrà prendre noves decisions complicades i no exemptes de risc".

Després de constatar que el 9N va estar "ple d'obstacles", davant els quals "no va dubtar a assumir personalment les decisions que creia més adequades", el president ha subratllat avui que "també ho farà en els pròxims passos que ens toca fer com a país".

"És la meva responsabilitat com a president, no fugir de les decisions, per difícils que puguin ser. Mentre tingui la confiança que m'heu atorgat amb els vostres vots, així ho faré. I seran només els vostres vots, quan arribi el moment, els que configurin els escenaris de futur que han de seguir guiant les regnes del nostre país", ha dit Mas en la seva al·locució.

El president català ha apel·lat a la "unitat" dels sobiranistes, unió que segons la seva opinió és el que "més tem" un Estat que "ens vol dividits" i "cadascú pel seu costat": "Sap que així som més febles i més vulnerables. Hauríem ser ben conscients, prendre nota i actuar en conseqüència", ha aconsellat.

En aquest sentit, el cap de l'executiu català ha recordat que la unitat entorn al 9 de novembre "ens va donar força com a país", gràcies a la implicació de la societat civil, dels voluntaris, dels partits polítics i del Govern, malgrat la "prohibició i tota la maquinària institucional de l'Estat en contra" de la consulta sobiranista.

"La unitat suma, ens fa més forts i ens permet avançar de manera més sòlida. La unitat permet fer entendre millor el que volem com a país i com a societat, i ens dóna moral de victòria", ha argumentat en defensa d'aquesta unitat sobiranista.

El president també ha retret al Govern central que un "exercici de democràcia" com el del procés participatiu del 9 de novembre, que hauria de ser el de "normalitat i no l'excepció", hagi acabat en querelles judicials, en lloc d'invitar al diàleg i a la negociació.

Un altre dels capítols destacats del missatge institucional de Mas ha estat el de la transparència i bones pràctiques en l'administració i, encara que sense esmentar l'expresident català Jordi Pujol ni cap cas de corrupció en concret, ha cridat a "combatre" les irregularitats, a exigir "responsabilitats" quan les cometi un governant o servidor públic i a gestionar els recursos públics "amb el mateix compte que si fossin nostres".

El president ha recordat que aquest any s'ha aprovat al Parlament la Llei de Transparència i les bones pràctiques de l'Administració, cosa que segons el seu parer situa la Generalitat com a pionera en la matèria.

L'economia ha estat un altre dels eixos destacats del missatge de Cap d'Any del president, àmbit en el qual ha constatat un creixement econòmic des de l'inici de la crisi fa set anys, que es veu a més acompanyat d'un descens de l'atur.

Això no obstant, el president ha reconegut que les desigualtats socials "no s'han reduït" i que la pobresa "no ha disminuït" malgrat aquest lleu creixement econòmic.

"L'estem superant (la crisi), li estem donant la volta amb esforç i l'energia de molts. Però queda camí per recórrer i, per tant, no es pot abaixar la guàrdia ni un mil·límetre", ha alertat.