La polèmica per l'aplicació de la Lomce segueix. Catalunya, juntament amb Andalusia, Astúries i Canàries, van exigir ahir al ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que ajorni un any la implantació de la Lomce a l'ESO i al Batxillerat.

En principi, la Lomce s'ha d'aplicar el pròxim curs 2015-2016, però les quatre comunitats diuen que els falta temps per poder enllestir els desenvolupaments curriculars en el termini establert pel Govern.

La consellera d'Educació i Cultura d'Astúries, Ana González, lamentava que "a dia d'avui, els consellers de les comunitats no coneixem el document base sobre el qual hem de treballar", a la vegada que subratllava que són les autonomies les encarregades d'aplicar la llei i preparar el desenvolupament curricular.

Per contra, fons del Ministeri d'Educació asseguren que el departament fa mesos que treballa en aquesta qüestió per elaborar tant els reials decrets com el desenvolupment curricular. Així, diuen que volen facilitar la labor a les comunitats autònomes.

De fet, des del mateix Ministeri defensen que aquelles comunitats que considerin que no tenen prou temps per aplicar la Lomce a les seves regions, poden fer servir el desenvolupament curricular de l'ESO i el Batxillerat que el Govern va preparar per a Ceuta-Melilla. Per això, des del Ministeri subratllen que "no té sentit que diguin que no tenen temps quan amb la Lomce s'estan aprovant els desenvolupaments curriculars abans que amb la Loe".

El Govern assegura que "està traient els desenvolupaments curriculars abans del que ho van fer en la passada legislatura, de manera que no estan justificades les crítiques de falta de temps".

El Ministeri d'Educació diu que ha seguit el mateix procés burocràtic que amb tots els reials decrets. És a dir, el text que es va portar a la Conferència Sectorial va passar a informació pública i d'aquí al Consell d'Estat per posteriorment arribarà al Consell de Ministres.

Diversos esborranys

No obstant això, els representants d'Andalusia, Catalunya, Canàries i Astúries contradiuen al govern i critiquen que no coneixen el contingut del reial decret en qüestió. Asseguren que, per contra, disposen de diversos esborranys diferents i que, per tant, s'hauran d'esperar fins a la Conferència Sectorial del proper 14 de gener "amb les normes aprovades". En aquest sentit, la directora general de Secundària i Batxillerat a la conselleria d'Educació de Catalunya, Teresa Pijoan, lamentava que "no sabem quin és l'esborrany definitiu".

Pijoan també va criticar que dels esborranys que disposen es tracta d'una proposta excessiva en relació amb els continguts, els criteris d'avaluació i que va en contra de l'autonomia dels centres. Per això, va assegurar que "la Lomce és una llei innecessària" i que la motivació del Govern és "implantar la llei abans d'acabar la legislatura davant l'amenaça de derogació" i que, per tant, " és un calendari que respon a motius partidistes".

Catalunya, Andalusia, Astúries i Canàries han advertit al ministre Wert que no disposen ni del temps suficient per aplicar la llei ni compten amb les garanties suficients que assegurin que disposaran dels recursos econòmics per a la seva implantació.