El Govern va aprovar ahir un decret llei amb les mesures urgents que han de permetre restablir el sou dels empleats públics, encara que va advertir que només l'aprovació dels comptes per al 2015 pot garantir "al cent per cent" la restitució de les condicions salarials del personal. L'aprovació d'aquest decret llei és una mesura "excepcional" mitjançant la qual la Generalitat pretén complir el seu compromís de tornar la paga extra als funcionaris catalans el 2015 i restablir la jornada i el sou dels treballadors interins, a l'espera que el Parlament aprovi els Pressupostos per a l'any 2015, que arrencarà amb els comptes prorrogats.

El conseller de Presidència, Francesc Homs, va explicar ahir en roda de premsa, després de la reunió del Consell Executiu, que aquesta mesura requerirà l'aprovació per part del Parlament, encara que es va mostrar "convençut que serà així". En qualsevol cas, Homs va assegurar que l'única mesura que amb total certesa permetrà recuperar la paga extra als empleats públics és l'aprovació dels comptes per a l'any vinent, que ERC segueix sense aclarir si recolzarà. "Els avatars del 2015 poden ser molt diversos i garanties absolutes, a dia d'avui, ningú en pot donar", va declarar Homs.

Ultimàtum a ERC

El portaveu del Govern va recordar també que les garanties jurídiques d'aquest decret llei i del projecte de llei de pressupostos "no són exactament les mateixes", ja que en el segon cas el pagament de les nòmines va, per llei, "abans que altres coses", a la vegada que contempla la realització d'inversions o la convocatòria de noves places a l'administració. "Tinc la convicció que tirarem endavant i que aquesta paga es tornarà, però la manera d'assegurar-nos al cent per cent d'això és disposar dels pressupostos", va insistir Homs, que va llançar així un nou ultimàtum a ERC per obtenir el seu suport per aprovar els comptes a principi del 2015. "A la vida, quan tens l'opció de millorar, encara que sigui una mica, s'entén que el més lògic és que ho vulguis aprofitar", va afegir el conseller.

A través del decret llei aprovat ahir i que entrarà en vigor demà, 1 de gener del 2015, quedaran sense efecte les mesures previstes a la Llei de pressupostos per al 2014, que contemplen, d'una banda, la reducció de les retribucions del personal públic en un import equivalent a una paga extraordinària i, per un altre, la reducció d'un 15 % de la jornada i el sou dels interins i el personal substitut docent. En aquest sentit, Homs va subratllar que la mesura acordada ahir "és coherent amb el compromís de la Generalitat" de posar fi a les retallades salarials que va haver d'aplicar com a conseqüència de la crisi financera i pressupostària i va ressaltar que se situa "en un context que pot indicar una certa millora de la situació general del país".

En els pressupostos per al 2015 presentats pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, el Govern preveu destinar un total de 607 milions d'euros a tornar als empleats públics la paga extra del 2015, que han tingut suprimida durant els últims tres anys, i a restablir la jornada i sou dels treballadors interins. Aquestes retallades afecten 210.000 funcionaris de la Generalitat i més de 6.500 treballadors interins.

L'eliminació de l'extra és una mesura que el Govern aplica des del 2012, quan el Govern central va anunciar la supressió de la paga de Nadal. La Generalitat, no obstant això, fruit de les seves estretors pressupostàries, va allargar també aquesta retallada a 2013 i 2014.

Resposta dels sindicats

Per la seva banda, els sindicats CCOO i UGT van demanar a la Generalitat que garanteixi les mesures per restablir el sou dels empleats públics perquè és "un acte de justícia" que ja es va acordar a la Taula de Funció Pública, i van reclamar la devolució de les retribucions del sector públic perdudes durant les crisis. En resposta a l'acord de Govern d'ahir, CCOO va demanar al Govern que garanteixi la "percepció completa" de les retribucions del 2015 i acordar amb els sindicats un calendari de negociació per recuperar el poder adquisitiu i les pagues que el Govern va retallar el 2013 i 2014. De la seva banda, la UGT va sol·licitar al Govern "acabar amb les ambigüitats que no fan més que generar incertesa i nervis entre els treballadors públics" i va exigir un pla de devolució de les "retribucions retretes sistemàticament en els últims tres anys".