L'exsecretari general de Presidència de la Generalitat, entre els anys 1980 i 1990, Lluís Prenafeta, hauria ocultat en comptes a l'exterior guanys de gairebé 15 milions d'euros, segons publicava dilluns el diari La Vanguardia.

Segons aquest mitjà, a l'última interlocutòria del jutge de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, que instrueix el cas Pretòria referit a una presumpte trama de corrupció urbanística a Barcelona, es deixava constància de què Prenafeta hauria obtingut beneficis milionaris "procedents una part de les seves tasques d'intermediació il·lícites en adjudicacions públiques i privades, sense que la present instrucció hagi permès conèixer l'origen últim d'alguns dels esmentats fons".

L'anàlisi feta per l'Audiència de la documentació remesa per la banca suïssa, hauria revelat que una part d'aquests ingressos ocults corresponien a pagaments realitzats per dues multinacionals, l'alemanya Siemens i la francesa Alstrom.

De la primera hauria cobrat un total de 8,6 milions d'euros i de la segona 4,6 milions, durant els anys 2000 i 2001i que es refereixen a pagaments relacionats amb l'adjudicació de la construcció de centrals elèctriques per a empreses energètiques espanyoles.

Pagaments a tercers

El complex entramat de comptes que Prenafeta compartia amb la seva dona, tenia el seu nucli central a la sucursal de Lugano de Banca Rothschild. Un cop allà, els diners eren transferits a la Banca Reig d'Andorra, posteriorment convertida en Andbank, el mateix banc del qual eren clients la família Pujol.

Des dels seus comptes a la banca suïssa Rothschild, Prenafeta va realitzar pagaments a terceres persones conegudes per la seva activitat política i empresarial passades i que no estan imputats.

Es tracta de Joan Hortalà, actual president de la Borsa de Barcelona i exconseller d'indústria per ERC entre 1984 i 1987 que va rebre els diners en un compte posat al seu nom i el de la seva dona, María Ángeles Ballvé, presidenta de la societat de borsa GVC, en la Unió de Bancs Suïssos de Ginebra.

Un altre dels receptors d'aquests pagaments hauria estat Francesc Sanuy, conseller de comerç i Turisme entre 1980 i 1985 i directiu de Fira de Barcelona i posteriorment impulsor de la transformació de la Fira de Madrid.

També en el mateix banc andorrà AndBank -sorgit de la fusió de la Banca Reig amb el Banc Agrícola d'Andorra-, va rebre diners de Prenafeta Francesc Martí Jusmet, delegat del Govern espanyol a Catalunya entre els anys 1982 i 1993 i posteriorment representant a Espanya de la companyia elèctrica alemanya.