El president de la Generalitat, Artur Mas, va advertir ahir al vespre que la unitat "és el que més tem l'Estat, que ens vol dividits, cadascú pel seu compte", perquè "sap que així som més dèbils i més vulnerables". "N'hauríem de ser ben conscients, prendre'n bona nota i actuar en conseqüència", va reblar el president. Per aquest motiu, en el tradicional missatge de Cap d'Any, el cap del Govern va fer una crida a la unitat davant el moment "decisiu i transcendent" que viu el país, afirmant que aquesta unitat "ens dóna força com a país", com es va demostrar el passat 9 de novembre, i "permet fer entendre millor el que volem i ens dóna moral de victòria".

Des del Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat, el cap de l'Executiu va fer notar que en les pròximes setmanes "caldrà prendre decisions complicades i no exemptes de risc", però va recordar que el camí fins al 9 de novembre "estava ple d'obstacles, molts d'externs i alguns d'interns" i "tots es varen poder superar". El president va assegurar que "si aleshores no vaig dubtar en assumir personalment les decisions que creia més adequades, també ho faré en els propers passos que ens pertoca fer com a país".

En aquesta mateixa línia, Artur Mas va remarcar que "la meva responsabilitat com a president és no defugir les decisions, per difícils que puguin ser", i va dir a les ciutadanes i els ciutadans catalans que "seran només els vostres vots, quan arribi el moment, els que configurin els escenaris de futur que han de seguir guiant les regnes d'aquest país".

Després de felicitar les festes i desitjar un bon any 2015 al poble de Catalunya, el president de la Generalitat va qualificar el 2014 com "un any de canvis importants".

Repàs de l'any 2014

Entre aquests canvis va situar el fet que "per primer cop en tres segles els catalans que ho varen voler varen poder votar a favor del futur polític del país, fins i tot de la llibertat política de Catalunya". "Mai havíem arribat tant lluny", va subratllar. Artur Mas va recordar que, "malgrat la prohibició i tota la maquinària de l'Estat en contra", gairebé 2.350.000 persones van prendre part en el 9N i van fer "un exercici d'autoafirmació, de respecte, de democràcia i de lliure opinió en llibertat". També va afegir que aquest exercici de democràcia, en ple segle XXI, "hauria de ser normalitat en lloc d'excepció" i que "hauria de convidar al diàleg i a la negociació, en lloc de querelles judicials". "Malament quan un Estat decideix querellar-se per la via penal contra aquelles i aquells que faciliten la participació i donen la veu i el vot a la ciutadania; vol dir que alguna cosa falla", va concloure el president.

Un altre dels canvis a què va fer referència el cap de l'Executiu en el seu missatge va ser el que s'ha produït en l'economia. Mas va destacar que el 2014 hi ha hagut, per primer cop des de l'inici de la crisi, creixement econòmic; que cada mes de l'any l'atur ha baixat en relació al mateix mes de l'any 2013, i que "s'ha creat ocupació i feina de manera sostinguda". Artur Mas va dir que aquests canvis van "en la bona direcció" i va expressar la seva confiança que es puguin "confirmar i accentuar" durant el 2015.

Tanmateix, el president va assenyalar que "no podem donar la crisi per superada", però va afegir que "l'estem superant amb l'esforç i l'energia de molts". En aquest sentit, va remarcar que el seu Govern "seguirà treballant i esforçant-se per lluitar contra les desigualtats, per defensar els serveis públics fonamentals i per ajudar a crear noves oportunitats".

Entre els canvis del 2014, Artur Mas també es va referir a "l'aposta decidida per la transparència i les bones pràctiques de l'Administració" i va subratllar el "ferm compromís de fer les coses millor, de combatre les irregularitats i les males pràctiques quan hi siguin", així com "d'exigir responsabilitats quan algun governant o servidor públic les cometi" i d'administrar els recursos públics "amb la mateixa cura que si fossin els nostres, precisament perquè són els de tots".

Artur Mas va tancar el seu missatge convidant el poble de Catalunya a viure l'any que aviat començarà "amb intensitat, amb esperança i amb la confiança que sabrem, entre totes i tots, construir una Catalunya millor".