La família Pujol afronta a partir d'avui un mes de gener clau en el seu via crucis judicial, embrancats en diverses causes obertes, ja que sis dels seus membres desfilaran pels jutjats per declarar com a imputats, començant per l'exsecretari general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Oriol Pujol, l'únic membre de la família que va seguir els passos del patriarca en la política. Precisament, Pujol compareix avui davant la jutgessa de Barcelona que investiga la trama de les ITV, ara com a imputat per un altre suposat cas de suborn, davant els indicis que entre 2008 i 2012 va cobrar suposadament uns 500.000 euros en comissions per utilitzar la seva influència política per beneficiar projectes d'un empresari amic, entre els quals processos de deslocalitzacions industrials.

Pujol va ser imputat pel TSJC per primera vegada en el cas de les ITV el 19 de març del 2013, quan encara era diputat de CiU, per un delicte de tràfic d'influències, davant els indicis que el vinculaven amb un intent d'arreglar l'adjudicació d'estacions d'ITV a empresaris amics. Just un any després, el 19 de març del 2014, Oriol Pujol va sumar una segona imputació en el mateix procés, en aquest cas per suborn, per la qual cosa poc després va dimitir dels seus càrrecs al capdavant de CDC i va abandonar el seu escó al Parlament, fet que va provocar que el cas tornés a la justícia ordinària.

El jutge instructor del cas el va imputar al desembre passat per un nou delicte de suborn, pel qual ha de donar explicacions avui, dia en què també seran interrogats com a imputats la seva dona, Anna Vidal, i Sergi Alsina, empresari i amic íntim de l'exdiputat, tots dos també imputats en la causa de les ITV.

El 27 de gener, dia clau

L'activitat als jutjats no s'aturarà amb la compareixença de l'exsecretari general de CDC. I és que el dia de gener que la família Pujol té marcat en vermell al calendari és el dimarts 27, quan compareixeran com a imputats l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, la seva dona, Marta Ferrusola, i tres dels seus fills: Marta, Mireia i Pere. Aquesta desfilada dels Pujol als jutjats coincidirà amb les negociacions perquè el president de la Generalitat, Artur Mas, convoqui eleccions anticipades per donar-los un caràcter plebiscitari sobre la independència de Catalunya.

La titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona, que investiga la fortuna oculta per Jordi Pujol, va imputar al desembre passat aquests cinc membres del clan per indicis de delictes de frau fiscal i blanqueig de capitals, en considerar "sospitós" que els seus fons provinguin d'una herència de més de 30 anys sense documentar. De fet, la defensa de Jordi Pujol ha aportat al jutjat el testament del seu pare Florenci, en què no figura la fortuna que l'expresident català va ocultar durant 34 anys a l'estranger i que, segons la seva versió, obeïa a uns diners que li va llegar el seu progenitor perquè els donés als seus fills quan fossin grans.

D'altra banda, la jutgessa també ha citat per al pròxim 27 de gener Marta Ferrusola i tres dels seus set fills perquè van ser els que al juliol passat van regularitzar els fons procedents d'Andorra a través del Banc de Madrid, així com l'expresident català atès que en la seva carta de confessió es va fer responsable d'aquesta fortuna oculta.

A més a més, dos fills més de la família Pujol tenen obertes causes paral·leles a l'Audiència Nacional: Jordi Pujol Ferrusola per blanqueig i delictes contra la Hisenda, i Oleguer Pujol, que va arribar a ser detingut durant unes hores a casa seva el passat 23 d'octubre per un cas de presumpte blanqueig de capitals i frau fiscal.