Vint-i-quatre hores després de la darrera intervenció a TV3 d'Artur Mas, ja hi ha hagut grans canvis en la conselleria de Salut i concretament en l'Institut Català de la Salut (ICS). S'està creant una nova estructura de poder molt lligada directament a CDC.

Quan Mas estava encara intervenint a TV3, des del Palau de la Generalitat, el conseller Boi Ruiz va arribar-hi discretament i en solitari per tenir una llarga reunió amb Mas. Era una hora insòlita. Van estar els dos sols i no se sap quant va durar, atès que no se'n va informar.

A l'endemà (abans-d'ahir, divendres) vaig revelar en el diari digital Crònica Global diversos cessaments de gerents de l'ICS. L'article es pot llegir avui amb tota facilitat a Internet.

El fet més incomprensible va ser el cessament immediat del doctor José Navas, respectat director gerent del principal i més prestigiós hospital públic de Catalunya, el de la Vall d'Hebron de Barcelona. Navas ha fet de tot per atenuar les retallades. Començava una gran operació multipolar que està continuant. No és res de secundari ni de banal.

Tot plegat és tan monumental i impresentable, des del punt de vista de la liquidació de l'Estat de Benestar a Catalunya, que si els partits contraris a CiU i ERC ho arriben a entendre i a exposar-ho en la campanya electoral es pot donar per segur que Mas i Junqueras perdran les eleccions.

Ara bé, sóc francament pessimista. Fins al dia d'avui, els polítics no han fet ni dit gaire res de bo, sinó que han passat de puntetes en el tema, mentre que els dos grans sindicats dits de classe (CCOO i UGT) han estat rebent durant anys incomprensibles subvencions de la Conselleria de Salut. En vaig publicar dades detallades, impossibles de desmentir.

Com és ja tradicional, aquest cap de setmana la Conselleria ha emès una informació surrealista, dient allò que es vol una millor eficàcia o coordinació i que per Nadal es mengen torrons. O sigui, que es vol mantenir l'opacitat més absoluta.

Personalment, crec que potser hi haurà una mínima remodelació del govern, però dubto de que es canviï a Boi Ruiz. Mentre tinc la certesa absoluta que no es moderarà la destrucció del poc que queda de la sanitat pública, ans ben al contrari. El cas de la no (sic) construcció d'un nou hospital Josep Trueta a Girona és representatiu de la tònica general. Continuarem tenint destrosses, destrosses i destrosses, tapades amb una demagògia espatarrant, molt poc exposada i gens contestada pels grans mitjans de comunicació. TV3 mai no ha dit un sol mot crític sobre el que fa mesos vaig descriure com un holocaust sanitari. La Vanguardia ha fet volar coloms i els diaris independentistes sembla que creguin que l'estelada té virtuts curatives.

El punt clau és la integració de l'ICS en consorcis sanitaris provincials (sí, provincials) com a mètode per treure la naturalesa pública de l'ICS. De sempre, el gran objectiu de la CDC dels negocis sanitaris i dels bons ajuts econòmics a CDC per les campanyes electorals, és liquidar els controls de gestió propis del Dret ?Administratiu, per passar al dret mercantil. Qualsevol estudiant de primer de Dret sap que aquest canvi ?afavorirà la corrupció. La resta són trons.

El tema sanitari és més complicat que descriure un míting o un partit de futbol. Però tampoc n'hi ha per tant. En tot cas, és fàcil entrar en un hospital i constatar situacions de centre sanitari subsaharià. Fonts sanitàries me'n donen sistemàticament detalls. Hi ha persones que s'han passat una setmana en una camilla a urgències. Ningú gosava enviar-les a casa, ni tampoc hi havia llits disponibles, perquè algunes plantes estaven tancades. Ahir, a urgències hi havia 58 malalts que estaven en camilles esperant llit per ingressar, indefectiblement. D'ells, 13 estaven en el quart dia d'espera. Coses semblants, o pitjors, es poden dir de les llistes d'espera quirúrgiques: hi ha sales d'operacions tancades i metges acomiadats.

Aquí, Mas parla constantment d'Escòcia i de Quebec. Allí es inimaginable una destrossa sanitària com la que ell decidí i ordenà aquí. Si allí hi hagués hagut una situació com la creada per Mas, Mas Colell i Ruiz, la desfeta de l'independentisme allí hauria estat encara més clara. Potser seria hora que obríssim els ulls, perquè, com han afirmat pancartes sanitàries, "les retallades maten" i els ulls queden tancats per sempre.