El govern català convocarà un total de 168 places per donar un impuls a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), la plantilla de la qual creixerà un 50%. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va facilitar aquesta dada durant la presentació del pressupost del departament d'Economia per al 2015 a la comissió corresponent del parlament català. El conseller, que ja va avançar en presentar els comptes per al 2015 que l'Agència Tributària de Catalunya tindria un pressupost de 44 milions d'euros, un 25 % superior al del 2014, va desgranar els mitjans addicionals amb els quals dotarà aquest organisme que CiU i ERC volen convertir en una "estructura d'Estat". A més d'acabar el procés selectiu per dotar de 18 places d'inspectors tributaris aquesta agència, Mas-Colell va comentar que es convocarien 80 places de diferents categories professionals per adaptar l'estructura organitzativa de l'ATC a la recaptació executiva.

La Generalitat paga cada any a l'Agència Tributària de l'Estat perquè assumeixi la recaptació d'impostos que té cedits però que no pot assumir per falta de personal, i amb aquestes places el Govern pretén començar a corregir aquesta pràctica.

Amb la finalitat d'enfortir el projecte d'hisenda pròpia, el Govern incorporarà a més 10 especialistes en processos i procediments, 5 juristes, 3 especialistes en organització i 10 més en anàlisi funcional. A totes aquestes places s'hi afegiran unes 60 places més per gestionar nous impostos propis que el govern català ha creat recentment, 40 d'elles de tècnic i altres 20 d'inspector. "Si se sumen totes les places són unes 170, cosa que ve a ser un augment del 50 % del contingent de l'Agència Tributària Catalana, un increment de personal absolutament necessari per complir funcions que ara té encarregades l'Agència Tributària de Catalunya", va assegurar el conseller. Per la seva banda, el diputat d'ERC Pere Aragonés va retirar l'esmena a la totalitat presentada per ERC a aquesta secció pressupostària amb la finalitat de seguir negociant amb CiU, però va avançar que presentarà una esmena per aconseguir una dotació pressupostària més gran per a l'Agència Tributària de Catalunya.

El conseller va afirmar que aquest 25 % d'augment del pressupost per a aquest organisme "és possible que s'acabi pagant per si mateix" gràcies a l'Agència Tributària de Catalunya, ja que en comptar amb més personal, podrà també fer més inspeccions.

El deute

El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, va pronosticar que el deute de la Generalitat amb el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), que és per tant deute en mans de l'Estat, serà "molt superior" a l'actual a final d'aquest any. Mas-Colell va donar per fet que el pes de l'Estat com a primer creditor de la Generalitat es reforçarà aquest any si culmina la negociació entre la banca espanyola i el Govern perquè els deutes de la Generalitat amb la banca nacional s'integrin en el FLA. "Aviat una part important del deute que tenim amb els bancs passarà a ser deute amb el FLA", va comentar el conseller d'Economia que va recordar que es donarà el mateix tracte als bancs nacionals que als estrangers atès que el deute del FLA ve avalada per l'Estat. "El nostre interlocutor és i serà el FLA, i no s'oblidin que el FLA també controla les nostres bases fiscals, per la qual cosa el Govern es pot pagar a si mateix descomptant el que ens envia cada mes", va dir en referència al funcionament del sistema actual.