El president de la Generalitat, Artur Mas, es va desvincular ahir de les suposades irregularitats comeses per Oriol Pujol per usar la seva influència en benefici d'un empresari amic a canvi de comissions il·legals, si bé ERC va forçar la seva compareixença perquè donés explicacions al Parlament. La Cambra va aprovar ahir mateix aquesta compareixença amb els vots favorables d'ERC, PSC, PPC, ICV-EUiA, C's i la CUP, mentre que CiU es va abstenir. Aquesta mesura va ser demanada tant perquè expliqui si tenia algun tipus de coneixement dels secrets de la família Pujol en relació amb la seva fortuna a Andorra i altres paradisos fiscals, com més en concret, per aclarir el nivell de coneixement que tenia de si el seu ex "número dos", Oriol Pujol, cobrava comissions per facilitar deslocalitzacions d'empreses. Tots els grups de l'oposició van coincidir en la necessitat que comparegués Mas, excepte la portaveu de CiU a la comissió, Meritxell Borràs, que va dubtar que es desitgés conèixer la veritat i va atribuir la petició a un intent de desgastar al president català de cara a les pròximes eleccions autonòmiques.

L'oposició en ple va exigir a Mas que informés la cambra catalana de la seva intervenció en aquest procés, després que les converses intervingudes en el cas de les ITV apuntalessin les sospites de la Fiscalia del fet que l'exnúmero dos de CDC Oriol Pujol presumptament va mediar en benefici del seu amic Sergi Alsina, fins i tot davant el mateix Mas, en processos de deslocalitzacions. L'exdiputat de CiU Oriol Pujol està imputat en el cas de les ITV per tràfic d'influències, suborn i falsedat documental, davant les sospites que, a través de la seva dona Anna Vidal, va cobrar mig milió de comissions de Sergi Alsina a canvi d'usar la seva influència política per beneficiar-lo en diversos projectes.

En un acte públic, Mas va defensar que el seu govern havia actuat de forma "correcta" en els casos de deslocalització d'empreses i va desvincular els contactes que havia pogut fer amb empresaris de les suposades irregularitats comeses per Oriol Pujol. Segons Mas, la seva "obligació i responsabilitat" és ajudar al fet que, davant una deslocalització, es mantinguin els llocs de treball i l'activitat industrial, davant la qual cosa havia dut a terme "centenars de contactes" com a president. Mas va al·legar que desconeixia si, a partir de les seves gestions, algú havia fet "un ús privat" que pugui ser il·legal, a l'hora que va subratllar que ell pressuposava que quan algú li demanava que rebés una persona, ho feia "de bona fe".

La investigació

La Fiscalia basa les seves sospites sobre que Oriol Pujol va intervenir, a canvi de comissions il·legals, en benefici d'Alsina, fins i tot davant el mateix Artur Mas, a partir de converses intervingudes entre tots dos en què l'exdiputat de CiU incloïa comentaris com: "Envia-m'ho i jo li diré, President, només que facis aquesta trucada i diguis això" o "17 de maig. Sharp. President". A la vista del contingut d'aquestes converses, ERC va forçar la compareixença de Mas davant la comissió d'investigació sobre el frau fiscal i el cas Pujol, malgrat que fins ara l'havia vetat en quatre ocasions. D'aquesta forma, Mas haurà de comparèixer en aquesta comissió d'investigació parlamentària, que es va constituir arran de la confessió de l'expresident català Jordi Pujol, que durant 34 anys va mantenir oculta una fortuna a l'estranger.

Davant les sospites que Oriol Pujol va mitjançar davant Mas per beneficiar suposadament el seu amic, el PSC va exigir al president català que comparegués "urgentment" al Parlament i el PPC el va instar a "donar la cara" davant el ple per aclarir si "coneixia i va col·laborar" en el presumpte cobrament de comissions il·legals. ICV va amenaçar a Mas amb demanar un ple extraordinari sobre corrupció si no compareixia i C's el va emplaçar a aclarir si sabia que Oriol Pujol cobrava "comissions il·legals", mentre que CiU va terciar advertint que mediar en deslocalitzacions era una tasca normal en un govern. Així ho va assegurar el secretari general adjunt de CiU, Lluís Corominas, que va considerar que "entra dins de la normalitat" que Mas i el Govern "parlin cada dia amb empresaris", i "més en temps de crisi".

Paral·lelament, el procés judicial pel cas de les ITV segueix el seu curs i ahir va comparèixer com a testimoni davant la jutgessa el president de CIRSA, Manuel Lao, que va negar que tractés amb Mas el projecte de compra de la planta de Sharp. El president de CIRSA també va negar conèixer Oriol Pujol i l'empresari Sergi Alsina.